16.02.2018
Na weekend zaproponuję sernik krakowski do którego długo się zabierałam. Zawsze miałam obiekcje, że mi nie wyjdzie. Dzisiaj jestem bohaterem w swojej kuchni bo go upiekłam.Wygląda jak na załączonym foto i jest bardzo smaczny. Myślę,że jutro, jak dotrwa będzie jeszcze lepszy.Przepis łatwy nie powinno zrobienie tego sernika sprawić kłopotu.
Składniki
Ciasto
- margaryna 130g
- jajko
- 270g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- rozkłócone jajko
- szczypta soli
- forma 20/30
Masa serowa
- 1 kg sera
- cukier 100g
- cukier waniliowy
- 7 jajek
- 100 g masła
- rodzynki 100g
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, margarynę i posiekać nożem, na koniec jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części, jedną rozwałkować w foremce na dnie(małym wałkiem lub ręcznie uformować), ponakłuwać widelcem i do lodówki na 30 min, drugą część ciasta zawinąć w folię i do lodówki.
Ser zmielić 2 krotnie w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 5 min, odcedzić na sitku. Następnie posypać je mąką ziemniaczaną, nie będą opadały na spód ciasta. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku na przemian z serem. Następnie dodać rodzynki i skrobię ziemniaczaną, na koniec ubite wcześniej na sztywno białka i delikatnie wymieszać łyżką. Międzyczasie foremkę z ciastem włożyć do piekarnika w 170 stopni na 10 min , podpiec. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Drugą część ciasta rozwałkować cienko i wyciąć paseczki ,ułożyć z nich na cieście kratkę, po skosie. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 170 stopniach 50-55 min. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny do rondelka , dodać cukier podgrzewać do rozpuszczenia cukru, następnie posmarować lukrem ciasto.