Ciąg dalszy kuchni indyjskiej, placuszki z bakłażana, smakują świetnie z rybą ale można podawać zamiast ziemniaków, z wieloma innymi daniami, bądź jako samodzielne danie.
Składniki:
- 300 ml jogurtu
- 150 g mąki
- 1 bakłażan
- 1 szt cebula
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka chilli
- olej do smażenia
Cytrynę obrać ze skóry.Cebulę obrać i razem z cytryną drobno pokroić.Połączyć z jogurtem , chilli, musztardą i dokładnie zmiksować. Stopniowo dosypywać mąkę aby powstało ciasto podobne do ciasta naleśnikowego. Bakłażan opłukać, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok 4 mm. Mocno rozgrzać olej, każdy plaster zanurzać cały w cieście a następnie smażyć po dwóch stronach na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową. Odsączyć z tłuszczu i od razu podawać. Placuszki można usmażyć z samego ciasta i podawać jako dodatek do różnych potraw.
Smacznego:)