16.02.2018
Kwaśnica czyli kapuśniak po góralsku. Podczas przygotowania kwaśnicy poszłam na całość i przygotowałam ją na wieprzowej golonce. Podczas diety zupowej ,którą stosujemy u mnie w domu, nie jest zabroniona golonka, więc dlaczego nie…. Oczywiście można robić nieco bardziej dietetyczną i zamiast golonki wieprzowej dodać mięso z golonki z indyka.
Składniki:
- 1 golonka wieprzowa( wybrałam dość chudą, mogą być żeberka, golonka z indyka)
- ok 200 g żeberka wędzone wieprzowe
- kilka grzybków suszone, Ja miałam mrożone świeże
- 500 g kapusty kiszonej
- 2-3 listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu czarnego, ziela angielskiego oraz jałowca
- kminek, sól , pieprz wedle uznania
- 1 łyżka przyprawy 18 ziół Ojca Mateusza
- Przyprawa Maggi (opcjonalnie)
- 3-4 ziemniaczki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałeczek pora biała część
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
Mięso z golonki pokroić na kawałki, żeberka wędzone na paski, włożyć do garnka , zalać ok 3l wody i dodać przyprawy, bez soli i pieprzu mielonego (to na koniec) Zagotować ok 20 min. Kapustę pokroić na drobniejsze kawałki, grzybki również, cebulę na drobno, czosnek w plasterki, warzywa poszatkować i dołożyć wszystko do bulionu mięsnego. Po 15 min drobno pokrojone ziemniaki. Gotować jeszcze ok 15 min ( do miękkości ziemniaków i kapusty).Na koniec pieprz, sól, Maggi do smaku, wedle uznania.Nigdy nie daję zasmażek i nic w tym stylu, więc na tym koniec gotowania.
Życzę smacznego:)