Polędwiczka marynowana

 

Jest wiele sposobów na przygotowanie smacznej i aromatycznej wędliny do chleba, ale jednym z najpopularniejszych jest marynowana polędwiczka pieczona w piekarniku. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach czy wystawnych kolacjach.

Marynowana polędwiczka pieczona w piekarniku, doskonale komponuje się z chrupiącym chlebem. Ich połączenie tworzy niepowtarzalny duet smaków.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • 1 l wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku i rozmarynu
  • 1,5 łyżki soli
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ząbki obranego czosnku, pokrojonego w plasterki

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego

Wodę wymieszaną z przyprawami zagotować, wystudzić. Polędwiczkę w całości włożyć do miski z zamknięciem i zalać przestudzoną marynatą. Woda musi zakrywać mięso, jeżeli jest za mało dolać przegotowanej wody.

Naczynie zamknąć i odstawić na 2 doby do lodówki.

Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Przyprawy rozsypać na kuchennej desce. Polędwiczkę wyrolować na desce z przyprawami, tak aby z każdej strony była nimi oblepiona. Włożyć do naczynia do pieczenia i zapiekać 1h.

Piekę pod przykryciem, na około 20 minut przed końcem zdejmuję pokrywkę aby dobrze zarumienić wierzch.

Wędlinę możemy podawać na kromkach chleba, w formie kanapek lub jako dodatek do sałatek czy zapiekanek. To uniwersalne danie, które zawsze znajdzie swoje miejsce na stole.

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *