Jest wiele sposobów na przygotowanie smacznej i aromatycznej wędliny do chleba, ale jednym z najpopularniejszych jest marynowana polędwiczka pieczona w piekarniku. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezach czy wystawnych kolacjach.
Marynowana polędwiczka pieczona w piekarniku, doskonale komponuje się z chrupiącym chlebem. Ich połączenie tworzy niepowtarzalny duet smaków.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- 1 l wody
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku i rozmarynu
- 1,5 łyżki soli
- 2-3 listki laurowe
- 3-4 ząbki obranego czosnku, pokrojonego w plasterki
Dodatkowo
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
- 1 łyżeczka kminku rzymskiego
Wodę wymieszaną z przyprawami zagotować, wystudzić. Polędwiczkę w całości włożyć do miski z zamknięciem i zalać przestudzoną marynatą. Woda musi zakrywać mięso, jeżeli jest za mało dolać przegotowanej wody.
Naczynie zamknąć i odstawić na 2 doby do lodówki.
Rozgrzać piekarnik na 200 stopni. Przyprawy rozsypać na kuchennej desce. Polędwiczkę wyrolować na desce z przyprawami, tak aby z każdej strony była nimi oblepiona. Włożyć do naczynia do pieczenia i zapiekać 1h.
Piekę pod przykryciem, na około 20 minut przed końcem zdejmuję pokrywkę aby dobrze zarumienić wierzch.
Wędlinę możemy podawać na kromkach chleba, w formie kanapek lub jako dodatek do sałatek czy zapiekanek. To uniwersalne danie, które zawsze znajdzie swoje miejsce na stole.