Rolady, roladki, kochamy je w moim domu wszystkie:) Ogarnęło mnie w ostatnim czasie roladowe szaleństwo, testuję różne warianty:) Śmietanowa rolada jest bardzo delikatna, pięknie wygląda na stole. Polecam na różne specjalne okazje, komunie ,chrzest itp. Szczególnie przypadnie do gustu dzieciom.
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek przesianej mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 500 ml śmietany 36%
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
- słoiczek dżemu, wiśniowy,porzeczkowy itp
- galaretka wiśniowa
Białka jajek oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Ubijając dalej dodajemy po łyżce cukru. Następnie wlewamy żółtka i mieszamy tylko do połączenia ich z pianą z białek. Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Płaską blachę z piekarnika wykładamy papierem. Wylewamy ciasto wyrównując wierzch. Pieczemy w 180 stopni ok 10-15 minut( do delikatnego zrumienienia). Upieczoną roladę wyjmujemy na rozłożoną, czystą ściereczkę kuchenną, posypaną cukrem( papierem do góry). Delikatnie ściągamy papier i zwijamy ciasno roladę razem ze ścierką. Odkładamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w gotowanej gorącej wodzie 300 ml. Energicznie mieszamy i wylewamy na do płaskiej miseczki. Odstawiamy do stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, energicznie mieszając.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia ze śmietaną.
Wystudzoną roladę rozwijamy, smarujemy cienką warstwą dżemu. Następnie wykładamy krem śmietanowy. Zostawiamy kilka łyżek do dekoracji. Galaretkę kroimy w kostkę, posypujemy ciasto. Parę zostawiamy aby posypać wierzch ciasta. Zwijamy delikatnie roladę , układamy na tacy. Wierzch smarujemy śmietaną robiąc wzorek łyżką lub widelcem. Posypujemy posiekaną galaretką. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)