Polędwiczki po włosku

 

Bardzo apetyczne danie , delikatne w smaku i szybkie w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania, myślę , że będziecie do niego wracać wiele razy. Ostrość potrawy możemy regulować dodanymi papryczkami. Dodając 1 więcej będzie bardziej wyrazisty i ostrzejszy smak. Świeża mięta znacznie podwyższa walory aromatyczne i smakowe dania.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1-2 strąki papryczki chili
  • 400 ml rosołu z kostki
  • 120 g serka mascarpone
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól,pieprz
  • 400 g makaronu wstążki

Mięso pokroić w plasterki delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Rozgrzać olej smażyć mięso do miękkości.

W tym czasie przygotować warzywa. Cukinię obrać pokroić w plasterki a następnie w słupki. Cebulę posiekać, papryczki rozkroić wyjąć nasiona pokroić w krążki , miętę posiekać.

Gotowe mięso wyjąć na półmisek, do oleju po smażeniu włożyć cebulę dusić ok 2 minut. Następnie dodać cukinię i papryczki dusić ok 3 minut. Wlać rosół przygotowany z kostki. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Sos zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z niewielką ilością wody,zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posypać siekaną miętą.

Makaron ugotować według przepisu. Na półmisku ułożyć makaron , kawałki mięsa, polać sosem . Udekorować miętą i gotowe.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *