Niezwykle apetyczna przekąska. Pięknie wygląda na talerzu zachęcając do skosztowania. Szczerze polecam na wyjątkowe okazje, zaskoczycie nie jednego gościa:)
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- sól według uznania
- szczypta gałki muszkatołowej
Pasta jajeczna
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 małego jogurtu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 4 żółtka z ugotowanych jajek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- pieprz,sól
Dodatkowo do dekoracji
- kiełki
- szczypiorek
- bułka tarta
- jajko
- olej
Jajka przekroić na pół aby powstały łódeczki. Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki ,wymieszać. Połówki jajek posypać dokładnie przyprawami, odłożyć na 30 minut do lodówki.
Żółtka jajek włożyć do miseczki dokładnie rozgnieść widelcem.Dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić do lodówki.
Bułkę tartą wsypać na talerzyk tyle aby starczyło na obtoczenie wszystkich połówek jajek. Jajko wbić do miseczki roztrzepać.
Olej rozgrzać na patelni. Jajka maczać w jajku bułce tartej i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć na rumiano z każdej strony. Wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pastę jajeczną nałożyć do szprycy lub woreczka foliowego z odciętym rogiem i wyciskać na jajka porcje pasty.
Na półmisku ułożyć szczypiorek ,w całości, na nim układać jajka, posypać kiełkami.
Smacznego:)