Piernik z konfiturą malinową

 

Piernik z konfiturą malinową pachnące przyprawą korzenną z polewą czekoladową ,to prawdziwy rarytas. Pyszne, szybkie ciasto, które zachwyci niejednego smakosza słodkości:) Konfitura malinowa po dodaniu galaretki jest sztywniejsza i przy krojeniu nie rozpływa się na boki.

Piernik u mnie jest mile widziany cały rok pod wieloma postaciami z różnymi dodatkami. Jestem smakoszem pierników i szczerze polecam dzisiejszy przepis. Piernik pyszny,  szybko się robi a jeszcze szybciej zjada.

Składniki

  • 2 niepełne  szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki  cukru
  • 200 g płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao

Dodatkowo

  • 2 słoiki konfitury malinowej( takie w wielkości tradycyjnego dżemu)
  • galaretka malinowa lub truskawkowa

Polewa

  • czekolada gorzka
  • 50 ml śmietany kremówki

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dalej ucierać dodawać żółtka, miód oraz śmietanę. Na koniec mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz przyprawą korzenną. Białka ubić na sztywno dodać do ciasta wymieszać łyżką. Ciasto przelać do keksówki i piec około 50 minut w 170 stopni lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Konfiturę przełożyć do rondelka , podgrzać. W gorącej rozpuścić galaretkę, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Piernik przekroić na 3 części. Układać w formie keksowej po jednym blacie i każdy smarować konfiturą , góry ciasta nie smarujemy.

Śmietankę podgrzewamy w rondelku, wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie polewamy ciasto. Można udekorować wierzch malinami lub według własnego uznania.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *