Chrupiąca Tortilla z kurczakiem i marynowanymi warzywami

Szybka przekąska, która z pewnością ucieszy dużych i małych głodomorów. Doskonale smakuje na ciepło podana w towarzystwie sosu czosnkowego , pomidorowego lub słodko kwaśnego. Zapraszam do przepisu:)

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • czerwona, zielona i żółta papryka pokrojona w słupki
  • mango pokrojone w słupki
  • 1 awokado pokrojone w słupki
  • sól, pieprz

Marynata do warzyw

  • 4 łyżki sosu klonowego
  • 2 łyżki słodkiego chilli
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • cynamon szczypta

dodatkowo

  • 4 placki tortilla i ulubione sosy
  • 1 rozkłócone jajko
  • olej

Piersi z kurczaka przekroić w połowie aby były cieńsze, lekko rozbić. Kiedy mamy mniejsze filety to muszą być 4 i tylko rozbić na płaskie kotlety. Posypać solą i pieprzem wstawić do lodówki.

Przygotować marynatę z podanych składników. Warzywa włożyć do miseczki dodać marynatę, wymieszać i wstawić pod przykryciem na 3h do lodówki.

Na każdym placku rozłożyć kotlet, porcję marynowanych warzyw ciasno zwinąć . Łączenie posmarować roztrzepanym jajkiem. Dla pewności spiąć wykałaczką.

Smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju , następnie wstawić na 15 minut do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Podawać z sosem powstałym z marynowania i dodatkowo z  naszymi ulubionymi sosami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.