Ta chrupiąca tortilla z kurczakiem i marynowanymi warzywami to doskonały pomysł na szybki i zdrowy obiad. Dzięki różnorodności smaków i chrupkości warzyw, danie to z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- czerwona, zielona i żółta papryka pokrojona w słupki
- mango pokrojone w słupki
- 1 awokado pokrojone w słupki
- sól, pieprz
Marynata do warzyw
- 4 łyżki sosu klonowego
- 2 łyżki słodkiego chilli
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- cynamon szczypta
dodatkowo
- 4 placki tortilla i ulubione sosy
- 1 rozkłócone jajko
- olej
Piersi z kurczaka przekroić w połowie aby były cieńsze, lekko rozbić. Kiedy mamy mniejsze filety to muszą być 4 i tylko rozbić na płaskie kotlety. Posypać solą i pieprzem wstawić do lodówki.
Przygotować marynatę z podanych składników. Warzywa włożyć do miseczki dodać marynatę, wymieszać i wstawić pod przykryciem na 3h do lodówki.
Na każdym placku rozłożyć kotlet, porcję marynowanych warzyw ciasno zwinąć . Łączenie posmarować roztrzepanym jajkiem. Dla pewności spiąć wykałaczką.
Smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju , następnie wstawić na 15 minut do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Podawać z sosem powstałym z marynowania i dodatkowo z naszymi ulubionymi sosami.
Jeśli szukasz inspiracji na szybkie dania, które są pełne smaku i wartości odżywczych, chrupiąca tortilla z kurczakiem i marynowanymi warzywami to doskonały wybór. Wypróbuj ten przepis już dziś i ciesz się pysznym obiadem!
Smacznego:)