Kukurydziany krem z popcornem, to wyjątkowo pyszna zupa uwielbiana przez moje dzieci 🙂 Jadłam pierwszy raz w restauracji i tak mnie zaintrygowała, że postanowiłam odtworzyć. Choć nie przepadam za zupami a już zupy krem średnio mi smakują, to ta jest wyjątkowa. O wyrazistym smaku, podana z popcornem robi wrażenie. Dodatkowo podałam chrupki chlebowe, paprykowe Bake rolls które stanowią doskonałe dopełnienie.
Zupę ostatnio podawałam na rodzinnym obiedzie i dorosłym, również smakowała. Szczerze polecam sprawdzony przepis.
Składniki
- puszka kukurydzy
- 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 12%
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki mielonej
- 1 łyżka suszonej papryki
- chilli, pieprz,sól
- chrupki Bake Rolls
- 4 łyżki ziaren kukurydzy lub gotowy papcorn
Marchew, pietruszkę, seler, por, ziemniaki, pokroić na mniejsze części zalać 1l wody ugotować rosół. Czosnek, cebulę posiekać, zeszklić na oleju dodać do rosołu.Kiedy warzywa będą miękkie, wyjąć pietruszkę, seler części pora. Dodać kukurydzę z puszki i wszystko razem zmiksować na gęsty krem. Można dodać 2 puszki kukurydzy, jeżeli lubimy bardzo gęstą, zupę krem.
Doprawić do smaku przyprawami i jeszcze chwilę gotować, około 10 minut.Odlać 1,2 szklanki kremu i wymieszać śmietankę, następnie przelać w do zupy, wymieszać nie gotować.
1 łyżkę oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić suchą kukurydzę, posolić, naczynie przykryć i zrobić popcorn, potrząsając co chwilę rondlem. Można kupić gotowy popcorn.
Podawać w miseczkach posypaną popcornem, suszoną papryką z chrupkami Bake Rolls lub według swoich pomysłów.
Smacznego:)