Krówka jabłkowa to prawdziwy rarytas wśród ciast bez pieczenia, które znam:) Pycha to mało powiedziane, przy tym dość proste w przygotowaniu. Zalecam jak zwykle przy tego rodzaju ciastach aby robić go na noc. Ładnie składniki zsiądą się i podczas krojenia nie będzie się kruszyć, rozpadać.
Po przekrojeniu bardzo apetycznie wygląda, można od samego patrzenia nabrać ochoty na skosztowanie. Jeżeli chodzi o dekorację góry ciasta ,można to zrobić według uznania. Masę śmietanową posypać orzechami, fantazyjnie skropić rozpuszczoną masą krówkową, wzorki z rozpuszczonej czekolady, posypać tartą czekoladą itp. Szczerze polecam u mnie to ciasto gościło już kilka razy.
Składniki
- jabłka prażone 1 kg lub 1l gotowych
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 600 ml śmietany kremówki 30 %
- masa krówkowa puszka 500 g
- duża paczka herbatników typ Petit kakaowe lub zwykłe
Blaszka lub tortownica 24/24
Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć warstwę herbatników.
Jeżeli jabłka sami prażymy należy je obrać, wydrążyć, pokroić na cząstki, zalać 1/2 szklanki wody, dodać 1/2 szklanki cukru i smażyć na wolnym ogniu aż się rozpadną. Następnie rozpuścić w nich galaretkę. Jeżeli mamy gotowe włożyć do rondelka chwilę podgrzać i rozpuścić w nich galaretkę.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, w rondelku aby można było podgrzać.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Namoczoną żelatynę podgrzać aby się rozpuściła cały czas mieszając. Nie gotować ani zbyt mocno nie podgrzewać. Gotową dodać do śmietany , wymieszać.
Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać 1/2 puszki masy krówkowej, dokładnie wymieszać.
Herbatniki którymi jest wyłożone dno posmarować masą krówkową, tą która została. Można 2 łyżki zostawić do dekoracji. Przykryć warstwą herbatników. Teraz wyłożyć warstwę 1/2 jabłek, na to 1/2 masy śmietanowo-krówkowej . Przykryć kolejną warstwą herbatników. Znów masa jabłkowa, śmietanowo-krówkowa i warstwa herbatników.
Wierzch posmarować odłożoną śmietaną. Można posypać czekoladą, orzechami. Można również podgrzać 2 łyżki masy krówkowej i przy pomocy widelca spryskać wierzch , robiąc wzorki. To wszystko wedle Waszego uznania. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)