Wołowina z czerwoną fasolą to fantastyczne danie obiadowe, które zasyci nas na długo. Bardzo aromatyczne, wołowina rozpływa się w ustach. Marynowanie mięsa przed przyrządzeniem robi swoje, jest bardzo smaczne. Danie podane w towarzystwie ryżu, u mnie dodatkowo podałam sos słodko kwaśny, który uwielbiamy. Ale to oczywiście tylko sugestia. Doskonale sprawdza się surówka z kapusty pekińskiej ze świeżą papryką zieloną ,czerwoną . Pyszne, smaczne i kolorowe, zapraszam do przepisu:))
Składniki
- 700 g rumsztyku wołowego, pokrojonego w paski lub kostkę
Marynata
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
dodatkowo
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 1 zielona papryka pokrojona w paski
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 1 żółta pokrojona w paski
- 230 g konserwowych pędów bambusa
- 3 łyżki czerwonej fasoli w całości lub pokrojonej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej 3 łyżki
W misce plastikowej lub szklanej wymieszać marynatę. Włożyć mięso, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na min 2 h( można na noc) Mięso odsączyć marynatę zachować.
Na głębokiej patelni rozgrzać część oleju, kiedy będzie mocno rozgrzany partiami wrzucać mięso smażyć, aż zbrązowieje ale w środku będzie jeszcze czerwone. Wyjmować na papierowy ręcznik, odsączyć nadmiar tłuszczu i przełożyć do miski.
Rozgrzać resztę oleju, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dokładamy pędy bambusa i fasolę.
W marynacie i 2 łyżkach wody wymieszać mąkę kukurydzianą na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy i całość połączyć. Mięso przełożyć na patelnię z warzywami, dodać sos i dusić, na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Podawać z ryżem, świeżym pieczywem lub innymi dodatkami, według uznania.
Smacznego:)