Nazwa sama za siebie już wszystko mówi. Ciasto, iście godne królewskiego podniebienia. Bardzo delikatne,pyszne. Nie wymaga pieczenia:)
Składniki
Krem budyniowy
- 6 żółtek
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 ml mleka
- 200 ml kremówki
- 150 g cukru
- 1 op cukru waniliowego
- 200 g masła
Krem mascarpone
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego w słoiku
Dodatkowo
- 300 g herbatników
- posypka do ciast lub starta czekolada
- blaszka 20/35
Połowę mleka zagotować razem z cukrem i kremówką, Resztę mleka zmiksować z żółtkami i mąkami. Wlać na gotujące się mleko, mieszać do zgęstnienia, wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Miksować i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Powstanie gęsty krem. Serek mascarpone utrzeć z kremem orzechowym. Na czas przekładania ciasta odstawić do lodówki.
Na dnie blaszki wyłożonej papierem, ułożyć warstwę herbatników. Pokryć połową kremu budyniowego. Następnie kolejna warstwa herbatników i porcja kremu budyniowego. Przykryć herbatnikami i posmarować kremem mascarpone. Ładnie wyrównać ,posypać posypką lub startą czekoladą. Odstawić na całą noc do lodówki, do stężenia. Gotowe.
Smacznego:)