Delikatna, aromatyczna tarta dla wszystkich miłośników kruchych ciast, ciasteczek. Można podawać na ciepło wtedy konsystencja masy rzadsza lub na zimno zgęstnieje jak krem. Jadłam jedną i drugą wersję obydwie są smakowite:)
Składniki
Ciasto
- 25o g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- tłuszcz do formy
Masa
- 1 laska wanilii
- 400 ml mleka
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 250 g żurawin suszonych ( mogą być świeże)
Żurawinę namoczyć na czas przygotowania ciasta i masy, przecedzić przez sitko.
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Blaszkę na tartę ( u mnie 23 cm) wysmarować tłuszczem . Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wylepić formę ciastem, brzegi i dno. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Jajka z cukrem utrzeć na puszysty krem. Mleko, śmietanę z laską wanilii podgrzać. Cienkim strumieniem wlewać do jajek dalej miksując. Na koniec dodać mąkę i wymieszać. Wylewamy na podpieczony spód( masa ma dość rzadką konsystencję) Wykładamy połowę żurawiny na wylaną masę. Do piekarnika na 30 minut. Zmniejszamy temp do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjąć lekko przestudzić wierzch posypać żurawiną.
Smacznego:)