Rosół, zupa życia, doda nam energii i jest niezastąpiony na wielu rodzinnych obiadach czy innych spotkaniach. Ten z kaczki jest wyśmienity o pięknym złocisto- żółtym odcieniu i fantastycznym smaku 🙂
Składniki
- 1/2 kaczki wiejskiej lub z marketu
- włoszczyzna( 2 marchewki,pietruszka,cebula,por,seler)
- lubczyk świeży lub suszony
- sól, pieprz
- pieprz ziarnisty
- naturalna przyprawa warzywna( w zdrowej żywności lub markecie na półce eko)
- przyprawa maggi
- natka pietruszki
Makaron
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 jajka
- szczypta soli
Mięso opłukać poporcjować. Warzywa obrać pokroić na większe kawałki. Marchew i pietruszkę w grubsze słupki, por na kilka części dłuższych i na cieńsze kawałki przekroić. Seler, połówkę podzielić na ćwiartki włożyć. Cebulę na 4 części, dorzucić. Lubczyk opłukać i dołożyć całe gałązki lub suszonego łyżkę. Dołożyć przyprawę warzywną 1 łyżkę oraz kilka ziaren czarnego pieprzu. Warzywa zalać wodą około 3l, 15 minut pogotować. Następnie dołożyć mięso. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą.pieprzem i maggi według własnego uznania.
Makaron
Mąkę odmierzyć do miski, wbić całe jajka dodać olej oraz szczyptę soli. Wlać gorącą wodę, łyżką dokładnie wymieszać, kiedy woda przestygnie wyjąć na stolnicę i wyrabiać ciasto. Musi być elastyczne. Kiedy za rzadkie dosypać mąki, gdy za gęste dolać wody. Podzielić na mniejsze kawałki formować kulę rozgnieść na stolnicy i cienko rozwałkować. Niech trochę podeschnie dość obficie posypany mąką. Kroić na długie paski o szerokości takiej jak chcemy mieć makaron. Jak długi to placek zrolować. Ja nie korzystam z maszynki ,więc kroję nożem ( foto niżej). Rozsypuję na stolnicy i trochę podsuszam. Zagotować wodę, osolić dodać łyżkę oliwy i wrzucać makaron. Gotować, aż będzie miękki. Przecedzić, przelać zimną wodą. Podeschnięty nie gotowany makaron, jeżeli zostanie schować w papierowej torebce.
Makaro nakładać do miseczek, posypać zieleniną i zalać gorącym rosołem:)
Smacznego:)