Kolorowa pianka to bardzo delikatne ciasto na ciemnym biszkopcie. Przypomina w smaku ptasie mleczko. Ozdobione wiórkami z ciemnej czekolady, pokrojone w kostki robi wrażenie. Ciekawym elementem w tym cieście jest pianka z białek, dodająca objętości i delikatności. Polecam przepis do wypróbowania.
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki wody
- 5 łyżek mąki pszennej ,przesianej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka bezowa
- 8 białek
- 300 g cukier puder
- 1 łyżeczka octu
Kremy
- 8 żółtek
- 8 łyżek cukru
- budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 200g masła
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo
- 250 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- czekolada deserowa
- 2 łyżeczki żelatyny
Z podanych składników przygotować ciasto. Białka ubić na sztywno, dalej ubijać i dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka i wodę, wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem i po łyżce dodawać do masy. Mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę 28/24( lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec około 16 minut w temp 180 stopni, wystudzić.
350 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka roztrzepać żółtka, budyń i mąkę, wlać na gotujące się mleko. Mieszać gotując do zgęstnienia, na małym ogniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, szczelnie przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą.
Białka na bezę ubić na sztywno. Dalej ubijać i porcjami dodawać cukier, a na koniec ocet. Blaszkę po biszkopcie ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać. Piec 30 minut w 170 stopni lub do lekkiego zrumienienia. Uchylić lekko drzwiczki po upieczeniu i wystudzić.
Masło ubić na puszystą masę. Dalej ubijać i dodawać po łyżce budyń. Wymieszać, następnie podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać cukier waniliowy a do drugiej 2 łyżki kakao, dobrze wymieszać.
Gotowy biszkopt ułożyć ponownie w blaszce wyłożonej papierem. Wierzch posmarować kremem waniliowym. Na to wyłożyć bezę, przykryć kremem ciemnym.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości ciepłej wody dodać do śmietanki, wymieszać. Pokryć śmietaną warstwę ciemnego kremu. Czekoladę zetrzeć i posypać wiórkami wierzch. Odstawić na kilka godzin do lodówki w najlepiej na całą noc.