Święta Bożego Narodzenia, Nowy Rok, karnawał to czas, kiedy większość z nas chce przygotować coś wyjątkowego dla swoich bliskich. Jeśli szukasz pomysłu na nietuzinkowy świąteczny obiad, filet z kaczki z pieczonymi ziemniakami w pomarańczach może być idealnym wyborem.
Filet z kaczki z pieczonymi ziemniakami w pomarańczach to eleganckie i smaczne danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Spróbuj tego przepisu na świąteczny obiad i ciesz się wyjątkowym smakiem w tym magicznym czasie.
Składniki
- 2 kacze piersi
- 2 średnie pomarańcze
- sok z 1/2 pomarańczy
Marynata
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- pieprz,sól do smaku
Dodatkowo
- kilka łyżek oleju
- 500 g obgotowanych ziemniaków ( ok 10 minut w osolonej wodzie)
- tymianek,
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, lub zestaw innych dowolnych przypraw do ziemniaków
Piersi kacze opłukać. Składniki marynaty wymieszać, polać mięso, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie lekko osączyć z marynaty. Olej rozgrzać na patelni, kłaść piersi skórą do dołu smażyć 5 minut, następnie obrócić i smażyć 2 minuty.Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Pomarańcze umyć dokładnie, pokroić na cząstki. Ułożyć wokół mięsa. Sokiem skropić mięso po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, pod przykryciem.
Ziemniaki podzielić na cząstki, skropić oliwą, posypać przyprawami, wymieszać, 15 minut przed końcem pieczenia ułożyć wokół mięsa w naczyniu i zapiekać bez przykrycia. Przed końcem pieczenia sprawdzić miękkość mięsa widelcem. W razie konieczności czas pieczenia wydłużyć.Podawać z ulubioną surówką polecam kapustę pekińską.
Smacznego:)