Galette ze śliwkami i płatkami migdałowymi

Galette ze śliwkami to pyszne kruche ciasto, w formie rustykalnej tarty pieczonej bez formy. Bardzo proste w wykonaniu. Pochodzi z Francji i pieczone jest z różnego rodzaju ciasta w zależności od regionu, na uroczystość Objawienia Pańskiego czyli Święto Trzech króli.

Zwyczaj konsumpcji specjalnie na tę okazję przygotowanego ciasta sięga XIV wieku.Tradycyjnie w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu i osoba, która odkrywała w swoim kawałku ciasta owo ziarno, stawała się „królem” (lub „królową”), i nosiła przygotowaną specjalnie na tę okazję koronę. Moje galette różni się nie co od oryginału ale zapewniam jest pyszne:)

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g masła, schłodzonego
  • 80 ml maślanki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 550 g śliwek , pokrojonych na połówki lub  plasterki
  • 2 łyżki płatków migdałowych + zmielone migdały 2 łyżki
  • 3 łyżki cukru, do posypania
  • 1 łyżeczka cynamonu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na kształt koła o grubości około 0,5 mm. Przełożyć na płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Spód posypać zmielonymi migdałami, następnie układać dookoła plasterki śliwek na zakładkę.Posypać cukrem i szczyptą cynamonu.

Brzegi zawijać ozdobnie do środka, końcówki lekko zlepiać. Pieczemy w temp 200 stopni około 30-40 minut. Na kilka minut przed końcem włączyć tylko dolne grzanie, spód musi być chrupiący i wypieczony. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Będziecie do tej tarty wracać nie jeden raz:)

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *