Galette ze śliwkami to pyszne kruche ciasto, w formie rustykalnej tarty pieczonej bez formy. Bardzo proste w wykonaniu. Pochodzi z Francji i pieczone jest z różnego rodzaju ciasta w zależności od regionu, na uroczystość Objawienia Pańskiego czyli Święto Trzech króli.
Zwyczaj konsumpcji specjalnie na tę okazję przygotowanego ciasta sięga XIV wieku.Tradycyjnie w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu i osoba, która odkrywała w swoim kawałku ciasta owo ziarno, stawała się „królem” (lub „królową”), i nosiła przygotowaną specjalnie na tę okazję koronę. Moje galette różni się nie co od oryginału ale zapewniam jest pyszne:)
Składniki
- 240 g mąki pszennej
- 140 g masła, schłodzonego
- 80 ml maślanki
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 550 g śliwek , pokrojonych na połówki lub plasterki
- 2 łyżki płatków migdałowych + zmielone migdały 2 łyżki
- 3 łyżki cukru, do posypania
- 1 łyżeczka cynamonu
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na kształt koła o grubości około 0,5 mm. Przełożyć na płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Spód posypać zmielonymi migdałami, następnie układać dookoła plasterki śliwek na zakładkę.Posypać cukrem i szczyptą cynamonu.
Brzegi zawijać ozdobnie do środka, końcówki lekko zlepiać. Pieczemy w temp 200 stopni około 30-40 minut. Na kilka minut przed końcem włączyć tylko dolne grzanie, spód musi być chrupiący i wypieczony. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Będziecie do tej tarty wracać nie jeden raz:)
Smacznego:)