Bardzo ciekawa propozycja na podanie kanapek z białym serkiem i zielonym ogórkiem. Bardzo smaczne a do tego pięknie wyglądają na talerzu zachęcając do zjedzenia.
Składniki
- 6 kromek chleba tostowego
- 500 g białego twarożku
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pestek dyni i słonecznika
- sól,pieprz
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- zielony ogórek pokrojony w cienkie plastry
Z kromek chleba tostowego obciąć skórki. Można je pokroić na małe kawałki , wysuszyć i wykorzystać jako grzanki do jakiejś zupy.
Serek włożyć do miseczki , szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka. W zależności od serka dodać od 1-3 łyżek jogurtu. Tyle aby nie był zbyt rzadki. Doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać.
Pestki rozdrobnić , wsypać na płaski talerz.
Kromki chleba posmarować pastą serową. Przykryć drugą kromką. Wierzch posmarować serkiem, ułożyć plastry ogórka lekko dociskając , na zakładkę. Kromkę odwrócić, obciąć brzegi ogórka. Odwróconą kromkę również posmarować , ułożyć ogórek , odwrócić obciąć brzegi ogórka. Boki posmarować również serkiem. Przekroić po skosie i ten bok posmarować. Boki powstałych trójkątów maczać w w pestkach dyni i słonecznika. Ułożyć na półmisku, desce , płaskiej tacy. Gotowe,
Jajko w ogórku
Kolejna bardzo ciekawa forma przekąski. W roli głównej gotowane jajko ze świeżym ogórkiem. Szukajmy ogórków krótkich i pękatych.
Składniki
- 2 świeże ogórki dość grube
- 4 jajka ugotowane na twardo
Ogórki pociąć na długość jajka. Kawałki ogórka wydrążyć w środku, tak aby nie uszkodzić wierzchniej skórki. Muszą być tak grube aby po wydrążeniu do środka weszło jajko. Do każdego wydrążonego kawałka wciskamy ugotowane jajko . Następnie kroimy na plasterki takie około 1 cm grubości. Układamy na deseczce , kamiennej podstawce. Jako dodatek różne sosy, według uznania.
Smacznego:)