Przekąski z ogórkiem

Bardzo ciekawa propozycja na podanie kanapek z białym serkiem i zielonym ogórkiem. Bardzo smaczne a do tego pięknie wyglądają na talerzu zachęcając do zjedzenia.

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 500 g białego twarożku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pestek dyni i słonecznika
  • sól,pieprz
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • zielony ogórek pokrojony w cienkie plastry

Z kromek chleba tostowego obciąć skórki. Można je pokroić na małe kawałki , wysuszyć i wykorzystać jako grzanki do jakiejś zupy.

Serek włożyć do miseczki , szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka. W zależności od serka dodać od 1-3 łyżek jogurtu. Tyle aby nie był zbyt rzadki. Doprawić solą i pieprzem,  wszystko wymieszać.

Pestki rozdrobnić , wsypać na płaski talerz.

Kromki chleba posmarować pastą serową. Przykryć drugą kromką. Wierzch posmarować serkiem, ułożyć plastry ogórka lekko dociskając , na zakładkę. Kromkę odwrócić, obciąć brzegi ogórka. Odwróconą kromkę również posmarować , ułożyć ogórek , odwrócić obciąć brzegi ogórka. Boki posmarować również serkiem. Przekroić po skosie i ten bok posmarować. Boki powstałych trójkątów maczać w w pestkach dyni i słonecznika. Ułożyć na półmisku, desce , płaskiej tacy. Gotowe,

Jajko w ogórku

Kolejna bardzo ciekawa forma przekąski. W roli głównej gotowane jajko ze świeżym ogórkiem. Szukajmy ogórków krótkich i pękatych.

Składniki

  • 2 świeże ogórki dość grube
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Ogórki pociąć na długość jajka. Kawałki ogórka wydrążyć w środku, tak aby nie uszkodzić wierzchniej skórki. Muszą być tak grube aby po wydrążeniu do środka weszło jajko. Do każdego wydrążonego kawałka wciskamy ugotowane jajko . Następnie kroimy na plasterki takie około 1 cm grubości. Układamy na deseczce , kamiennej podstawce. Jako dodatek różne sosy, według uznania.

jajko w awokado

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *