Mocno czekoladowe ciasto o wspaniałym smaku. Można upiec w formie babki lub w tortownicy. Jeżeli będziemy chcieli zrobić wersję na bogato, można przełożyć kremem z serka mascarpone. Pyszne, szczerze polecam.
Składniki
- 220 ml ciemnego piwa
- 230 g masła
- 60 g kakao
- 300 g mąki pszennej
- 170 g jogurtu naturalnego
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
Polewa
- 3 łyżki kakao
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Piwo podgrzać razem z masłem. Dodać kakao podgrzewać do połączenia składników. Jajka utrzeć na puch z cukrem. Dodać jogurt, wymieszać. Mąkę przesiać wraz z sodą i dodać do masy. Na koniec wlać piwo z masłem, dokładnie zmiksować. Formę na babkę wysmarować tłuszczem ,posypać tartą bułką, wylać przygotowane ciasto. Piec w 180 stopni ok 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z formy wystudzić.
Składniki polewy podgrzać w rondelku na wolnym ogniu. Wymieszać na jednolitą masę,bez grudek. Wystudzone ciasto polać polewą, można udekorować posypką.
Smacznego:)