Galareta drobiowa, zimne nóżki, dość popularna przystawka na naszych stołach.Przygotowałam galaretkę z mięsa indyka. To połączenie delikatnego mięsa indyka, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, tworzy wyjątkowy smak, który zachwyci Twoich gości.
Składniki
- 2 golonki indycze
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- kilka ziaren pieprzu
- 1 cebula
- włoszczyzna( marchew, pietruszka, seler, por)
- 2 łyżki żelatyny
- pieprz ,sól
- natka pietruszki posiekana
Golonki opłukać włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać włożyć w całości, razem z cebulą do garnka. Dodać przyprawy : ziele,ziarna pieprzu, liście laurowe. Zalać wodą tak aby przykryć mięso. Gotować na wolnym ogniu,zdejmując szumowiny, do miękkości mięsa.
Po ugotowaniu wywar przecedzić przez gęste sitko. Żelatynę namoczyć wcześniej w niewielkiej ilości wody, następnie wymieszać z gorącym wywarem. Wywar doprawić solą i pieprzem według własnego uznania.
Mięso rozdrobnić, pietruszkę, marchew pokroić na plasterki lub kostkę, Układać w formie( lub miseczkach) mięso, warzywa, posiekaną natkę pietruszki , zalać wywarem. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Podawać z cytryną lub octem.
Smacznego:)