Galareta drobiowa

 

Galareta drobiowa, zimne nóżki, dość popularna przystawka na naszych stołach.Przygotowałam galaretkę z mięsa indyka. To połączenie delikatnego mięsa indyka, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw, tworzy wyjątkowy smak, który zachwyci Twoich gości.

Składniki

  • 2 golonki indycze
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 cebula
  • włoszczyzna( marchew, pietruszka, seler, por)
  • 2 łyżki żelatyny
  • pieprz ,sól
  • natka pietruszki posiekana

Golonki opłukać włożyć do garnka. Włoszczyznę obrać włożyć w całości, razem z cebulą do garnka. Dodać przyprawy : ziele,ziarna pieprzu, liście laurowe.  Zalać wodą tak aby przykryć mięso. Gotować na wolnym ogniu,zdejmując szumowiny, do miękkości mięsa.

Po ugotowaniu wywar przecedzić przez gęste sitko. Żelatynę namoczyć wcześniej w niewielkiej ilości wody, następnie wymieszać z gorącym wywarem. Wywar doprawić solą i pieprzem według własnego uznania.

Mięso rozdrobnić, pietruszkę, marchew pokroić na plasterki lub kostkę, Układać w formie( lub miseczkach) mięso, warzywa, posiekaną natkę pietruszki , zalać wywarem. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Podawać z cytryną lub octem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *