Ciasto z czarnej fasoli, to najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłam. Bardzo wilgotne o niezwykle wyrazistym smaku. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto bez grama mąki. Fasola jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym a czarna, najzdrowszym z tej odmiany. Zawiera dużą ilość błonnika i białkaSzczególnie ważne w nasionach czarnej fasoli są antocyjany, którym ziarna zawdzięczają nie tylko kolor, ale również działanie przeciwstarzeniowe. To jeden z podstawowych pokarmów w diecie mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie czarna fasola uprawiana jest na całym świecie i stosowana w wielu różnych rodzajach kuchni. Zachęcam do spożywania czarnej fasoli. Szczególnie pysznie smakuje w tym cieście:))
Składniki
- 2 puszki czarnej fasoli
- 2 dojrzałe banany
- 5 jajek
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie rozdrobniona gorzka czekolada
Polewa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek wrzątku lub śmietanki 30%
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem (tylko dno)
Fasolę wylać na sitko i opłukać zimną wodą, następnie włożyć do miksera razem z bananami. Zmiksować wszystko na gładką masę.
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie dodać masę z fasoli i bananów, kakao, proszek do pieczenia i jeszcze raz wymieszać.
Jeżeli chcemy dodać rozdrobnioną czekoladę to robimy to na tym etapie. Czekoladę wsypujemy i ciasto mieszamy łyżką. Wykładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 -40 minut( do suchego patyczka) Po upieczeniu wyjąć wystudzić.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu, stale mieszając. Kiedy się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy po łyżce wrzącej wody i mieszamy, aż polewa będzie aksamitna. Wody tyle aby polewa miała konsystencję taką aby swobodnie rozprowadzić na cieście. Można się pobawić i włożyć trochę więcej serca w ozdobne wylanie polewy, dekoracje pralinką , miętą.Wtedy może zastąpić tort 🙂 Wstawić do lodówki, ciasto gotowe kiedy polewa zastygnie.
Smacznego:)