Ciasto z czarnej fasoli

Ciasto z czarnej fasoli, to najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłam. Bardzo wilgotne o niezwykle wyrazistym smaku. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto bez grama mąki. Fasola jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym a czarna, najzdrowszym z tej odmiany. Zawiera dużą ilość błonnika i białkaSzczególnie  ważne w nasionach czarnej fasoli są antocyjany, którym ziarna zawdzięczają nie tylko kolor, ale również działanie przeciwstarzeniowe. To jeden z podstawowych pokarmów w diecie mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie czarna fasola uprawiana jest na całym świecie i stosowana w wielu różnych rodzajach kuchni. Zachęcam do spożywania czarnej fasoli. Szczególnie pysznie smakuje w tym cieście:))

Składniki

  • 2 puszki czarnej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie rozdrobniona gorzka czekolada

Polewa

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek wrzątku lub śmietanki 30%

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem (tylko dno)

Fasolę wylać na sitko i opłukać zimną wodą, następnie włożyć do miksera razem z bananami. Zmiksować wszystko na gładką masę.

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie dodać masę z fasoli i bananów, kakao, proszek do pieczenia i jeszcze raz wymieszać.

Jeżeli chcemy dodać rozdrobnioną czekoladę to robimy to na tym etapie. Czekoladę wsypujemy i ciasto mieszamy łyżką. Wykładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 -40 minut( do suchego patyczka) Po upieczeniu wyjąć wystudzić.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu, stale mieszając. Kiedy się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy po łyżce wrzącej wody i mieszamy, aż polewa będzie aksamitna. Wody tyle aby polewa miała konsystencję taką aby swobodnie rozprowadzić na cieście. Można się pobawić i włożyć trochę więcej serca w ozdobne wylanie polewy, dekoracje pralinką , miętą.Wtedy może zastąpić tort 🙂 Wstawić do lodówki, ciasto gotowe kiedy polewa zastygnie.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *