Marchiwowo-pomarańczowe ciasto

Marchwiowo-pomarańczowe ciasto, zachwyci swoim wyglądem ale również zaskoczy smakiem. Bardzo wilgotne, aromatyczne. Całość uzupełnia budyń pomarańczowy, którym przełożone jest ciasto. Bardzo ciekawa propozycja na letnie spotkania przy kawce:) Szczerze polecam, proste w przygotowaniu i mile zaskoczy niejednego łakomczucha. Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów , u mnie laskowych
  • 1/2 szklanki rodzynek, namoczonych w rumie
  • 3 szklanki puree z marchwi gotowanej
  • sok z 1/2 cytryny

Budyń pomarańczowy

  • 600 ml soku pomarańczowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier według uznania( u mnie 1/2 szklanki)

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku pomarańczowego

Dodatkowo

  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Marchew ugotować na parze lub tradycyjnie. Zmiksować na gładką masę, dodać sok z cytryn, wymieszać ponownie.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka na sztywno, odłożyć.

Do żółtek dolewać powoli olej nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i dodać do masy jajecznej. Dołożyć puree z marchwi oraz orzechy, rodzynki, wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać trochę mleka.  Na koniec dodać ubitą pianę z białek, przemieszać łyżką.

Przełożyć ciasto do formy ( u mnie kwadratowa 25/25) i piec około 45 minut. Po upieczeniu przestudzić i przeciąć na dwa blaty. Robić to delikatnie, bo ciasto jest dość ciężkie i wilgotne.

Przygotować budyń pomarańczowy. Odlać około 150 ml soku, resztę zagotować. Jeżeli chcemy dosłodzić, to dosypujemy cukier do gotującego się soku. Jeżeli sok bardziej słodki, być może nie będzie potrzeby dosładzać. Musimy to robić w zależności od swoich potrzeb. W odlanym soku rozmieszać proszek budyniowy i wlać do gotującego się soku. Ugotować gęsty budyń na wolnym ogniu, cały czas mieszać aby nie przypalić.

Spód ciasta włożyć ponownie do formy wyłożonej papierem. Wylać jeszcze ciepły budyń. Przykryć drugim blatem, docisnąć.

Przygotować lukier. Wsypać do miseczki cukier puder. Dodawać po łyżce soku i mieszać. Konsystencja ma być gładka i nie za rzadka. Kiedy masa jest gładka i cały cukier się rozpuścił, posmarować wierzch ciasta. Na koniec posypać skórką pomarańczową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *