Grzanki po włosku

To co proste i najmniej skomplikowane w przygotowaniu, często okazuje się być bardzo dobrym. Takim przykładem są grzanki we włoskim stylu. Bardzo lekkie śniadanie, jak również doskonała przystawka, jako dodatek do dań  grillowanych. Świeże zioła to podstawa, zachęcam do hodowli w donicach, doniczkach i ogrodach:)) Zapraszam po szczegóły przygotowania grzanek.

Składniki

  • Kilka kromek chleba( taki jaki kochamy jeść)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ziołowej ( zalewam świeże zioła i odstawiam w szczelnej buteleczce)
  • 2-3 dojrzałe pomidory, malinowe są super
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane( można pominąć jak nie lubimy)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pęczek posiekanych świeżych ziół: bazylia, oregano, tymianek itp
  • sól, pieprz

Pomidorki kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy, czosnek, świeże zioła, sól, pieprz( według uznania). Wszystko dokładnie mieszamy.

Kromki chleba opiekamy w tosterze. Skrapiamy oliwą lub oliwą ziołową, nakładamy farsz z pomidorków, posypujemy parmezanem i gotowe:))

Można zamiast oliwy kromki chleba posmarować pesto, również jest bardzo smaczne.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *