Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

08.09.2019

Ciasto bez pieczenia. Owoce z puszki można zastąpić świeżymi. Zamiast herbatników można przygotować  ciasto z pokruszonych herbatników z 3 łyżkami rozpuszczonego masła i 1 łyżką dowolnego dżemu. Bardzo delikatne, smaczne, szczerze polecam:)

Składniki

  • 600 g brzoskwiń, moreli, świeżych lub z puszki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 twarożku brzoskwiniowego lub waniliowego
  • 300 g jogurtu owocowego brzoskwinia , morela itp
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • galaretka brzoskwiniowa
  • duża paczka kakaowych herbatników typu Petit beurre

Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Wlać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia.

Sok pomarańczowy podgrzać, nie gotować. Rozpuścić w nim żelatynę. Serek wymieszać z jogurtem , wlać żelatynę wymieszać. Odstawić do lodówki na ok 10-15 minut.

Owoce pokroić w kostkę, galaretkę również. Wyjąć schłodzony krem, dodać owoce, galaretkę, lekko wymieszać.

Spód niedużej prostokątnej foremki wyłożyć herbatnikami( kilka zostawić do dekoracji wierzchu). Wyłożyć krem, zostawić kilka łyżek na wierzch ciasta. Przykryć drugą warstwą herbatników. Posmarować kremem. Pozostawione herbatniki pokruszyć wałkiem do ciasta , wkładając je między dwie warstwy papieru do pieczenia lub woreczka. Posypać wierzch ciasta.Wstawić na kilka godz do lodówki.

Można zwiększyć ilość składników i zrobić z herbatników 3 warstwy, ciasto  będzie wyższe. Jedna warstwa z jasnych ciastek dla urozmaicenia.


Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *