Kotlety z kaszą jaglaną

 

Kasza jaglana kryje w sobie wiele wartościowych dla naszego organizmu składników.W mitologii greckiej bogowie żywili się ambrozją. To pożywienie zapewniało im wieczną młodość i nieśmiertelność. No cóż chyba w dzisiejszych czasach znalazło by się również, wielu chętnych na tego typu kurację:) Teraz coraz częściej mówi się, że pod nazwą ambrozji

kryła się kasza jaglana z miodem. Dzisiaj co prawda kasza jaglana nie z miodem ale w towarzystwie mięsa i cukinii.Uważam, że również dostarczy nam wielu wartościowych witamin. Bardzo ciekawy pomysł na przyrządzenie dania z udziałem mięsa mielonego. Przepis prosty w przygotowaniu, kotlety bardzo smaczne. Smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło z dodatkami, jako drugie danie ale również, na zimno z pieczywem. Polecam.

Składniki:

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1/2 cukinii obranej startej na tarce jarzynowej
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Do mielonego mięsa dodać kaszę, cukinię, odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na 30 minut

Po tym czasie z masy formować nieduże kotlety , tak jak mielone. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *