Kasza jaglana kryje w sobie wiele wartościowych dla naszego organizmu składników.W mitologii greckiej bogowie żywili się ambrozją. To pożywienie zapewniało im wieczną młodość i nieśmiertelność. No cóż chyba w dzisiejszych czasach znalazło by się również, wielu chętnych na tego typu kurację:) Teraz coraz częściej mówi się, że pod nazwą ambrozji
kryła się kasza jaglana z miodem. Dzisiaj co prawda kasza jaglana nie z miodem ale w towarzystwie mięsa i cukinii.Uważam, że również dostarczy nam wielu wartościowych witamin. Bardzo ciekawy pomysł na przyrządzenie dania z udziałem mięsa mielonego. Przepis prosty w przygotowaniu, kotlety bardzo smaczne. Smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło z dodatkami, jako drugie danie ale również, na zimno z pieczywem. Polecam.
Składniki:
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g mięsa mielonego z łopatki
- 1/2 cukinii obranej startej na tarce jarzynowej
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
Do mielonego mięsa dodać kaszę, cukinię, odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na 30 minut
Po tym czasie z masy formować nieduże kotlety , tak jak mielone. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego:)