Ciasto dyniowe z orzechami

Jesieni trwaj…..chciałoby się krzyczeć aby ją zatrzymać na dłużej:)

Z całym dobrodziejstwem kolorów, cudownych barw liści, traw, jesiennych kwiatów. Zachwycam się, bo to moje ulubione kolory, chociaż bywa i tak, że dopada nostalgia po lecie, które odeszło i wróci dopiero za rok. Na pocieszenie jesień przynosi w zamian wiele grzybów, warzyw, owoców z których możemy robić przetwory lub wypiekać ciasta.

Ciasto dyniowe z orzechami zagościło u mnie na dobre, zresztą jak i dynia piżmowa 🙂 Uwielbiam dynię piżmową.

Dla tych, którzy mało ją znają kilka porad. Dynia piżmowa ma kształt dużej, żółtej gruszki. Wyrazisty smak, aksamitny miąższ i bardzo mało nasion. Obiera się dość łatwo nie ma tak twardej skóry jak ta pospolita dynia głowiasta. Jest nie co droższa od dyń tradycyjnych ale za to więcej miąższu, mniej uporczywe obieranie i w smaku duuuużo lepsza 🙂 Ciasto z dodatkiem orzechów laskowych i rodzynek, jest pyszne, bardzo aromatyczne i proste w przygotowaniu:) Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów , u mnie laskowych
  • 1/2 szklanki rodzynek, namoczonych w rumie
  • 3 szklanki puree z dyni piżmowej

Dynię obieram, kroję na kawałki i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 minut. Sprawdzam widelcem miękkość, wyjmuję i ubijam na gładki krem.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka na sztywno, odłożyć.

Do żółtek dolewać powoli olej nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i dodać do masy jajecznej. Dołożyć puree z dyni oraz orzechy, rodzynki, wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać trochę mleka.  Na koniec dodać ubitą pianę z białek, przemieszać łyżką.

Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub formę z kominkiem posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec około 45 minut lub do suchego patyczka w 180 stopni. Wystudzić.

Można posypać cukrem pudrem lub polukrować. U mnie lukier.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *