Paprykarz z tuńczyka

Paprykarz z tuńczyka to bardzo szybka  i prosta pasta, przekąska, która z pewnością Was zaskoczy smakiem:) Im dłużej stoi tym jest lepszy. Zrobiłam trochę więcej i przechowuję od 2 tygodni w lodówce.  Z każdym dniem nabiera mocy. Doskonały pomysł na smarowidło, zwłaszcza do świeżego chrupkiego pieczywa:)) Prosty w przygotowaniu i szczerze zachęcam do skorzystania z przepisu. Z pewnością  przypadnie Wam do gustu:)

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 350 g przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarka ziela angielskiego
  • 1/2 główki czosnku czosnku
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • olej
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i czosnek siekamy na drobno. Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, szklimy czosnek i cebulę.

Następnie dodajemy marchew , liście laurowe, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, do miękkości marchewki. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, przecier pomidorowy, ryż, doprawiamy do smaku przyprawami. Całość mieszamy i chwilę jeszcze smażymy na wolnym ogniu.

Na koniec wyjmujemy listki laurowe, gorący przekładamy do małych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce. U mnie ostatni słoiczek stoi 2 tygodnie, sądzę, że będzie najlepszy:) Im dłużej stoi tym staje się lepszy. Do świeżego pieczywa jest idealny.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *