Na jesienną chandrę i wszelkie zmartwienia polecam, tort jesienny kosz z frużeliną z winogron. Dużo jest plusów wynikających z pracy nad tym tortem. Przede wszystkim to bardzo dobra zabawa, która pobudza kreatywność, tych starszych i tych młodszych domowników. Wykonanie zajmuje trochę czasu, więc wtedy nie rozmyślamy o naszej trudnej rzeczywistości. Znacznie poprawia humor, zwłaszcza po skosztowaniu:) Ktoś liczy kalorie …? No cóż, to taki mały minus, ale zapewniam warto. Kupki smakowe oszaleją:)) Zapraszam po przepis.
Składniki
Biszkopt
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej , przesianej
- 7 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz do tortu
- 1 szklanka gorącej wody, przegotowanej
- 1 łyżka cukru
- sok z 1 cytryny
Frużelina
- 300 g ciemnych winogron + kilka małych gałązek na wierzch tortu
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 2- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- woda
Krem
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
Masa do tynkowania, zdobienia
- 200 g masła 82% tłuszczu
- 320 g mleka skondensowanego słodzonego
Dodatkowo
- jesienne kwiatki, listki, do ozdoby
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy porcjami cukier, na 3 razy. Wlewamy żółtka, mieszamy do połączenia. Wlewamy po jednej łyżce olej, dalej miksując. Na koniec, po łyżce, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dno tortownicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, równamy wierzch. Pieczemy około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przecinamy na 3 blaty.
W szklance gorącej wody rozpuszczamy cukier, dodajemy sok z jednej cytryny, odstawiamy. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wody, dobrze mieszamy i odstawiamy, by się rozpuściła i napęczniała. Winogrona myjemy, następnie wsypujemy cukier i gotujemy. Gotować przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 2 łyżkach wody i dodać do winogron, ponownie zagotować. Wlać także rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodać serek i dokładnie razem zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć ponownie papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszy blat tortu, nasączyć wodą z cytryną. Posmarować przestudzoną frużeliną i nałożyć 1/2 porcji kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć. Całość przykryć trzecim nasączonym blatem, docisnąć. Wstawić do lodówki na min 2, 3 h.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie ubijając dalej wlewać porcjami mleczko skondensowane, mieszać do czasu dokładnego połączenia składników. Boki i wierzch tortu tynkować, używając płaskiego noża, łopatki. Nie musi być gruba warstwa, boki dodatkowo zdobimy a na wierzchu są owoce , kwiaty, listki.
Do woreczka cukierniczego z końcówką rozetki wkładamy krem. Zaczynamy zdobienie tworząc przeplatany wzór koszyczka. Dwa pionowe paski, następnie na nich krótkie poziome paski tak aby kolejne mijały się ze sobą, patrz poniżej.
Im krem lepiej schłodzony, tym ładniejsze wyjdą. Kiedy będzie zbył ciepły włożyć woreczek na chwilę do zamrażarki. Na koniec, jak kremu wystarczy można zrobić dookoła rant koszyczka a po bokach uszy. Na wierzchu układamy kiście winogron, kwiatki, listki. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Gotowe.
Smacznego:)