Ciasto czekoladowe bez mąki dla wszystkich kochających mocno czekoladowe ciasta:) Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach, to jest raj dla podniebienia. Można serwować z różnymi dodatkami takimi jak: świeże maliny , gałka lodów, bita śmietana, itp. Zachęcam do wypróbowania przepisu, będziecie wracać do niego nie jeden raz:)
Składniki
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 40 g masła min 80 % tłuszczu
- 200 g gorzkiej czekolady min 70 % kakao
Polewa
- 1/3 szklanki podgrzanej śmietanki 36%
- 20 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao
- 250g świeżych malin
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać i mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zestawić z ognia na bok.
Żółtka oddzielić od białek, ubić z 1/2 szklanki cukru. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Do lekko przestygniętej masy dodawać powoli żółtka i delikatnie mieszać łyżką. Następnie dodawać porcjami pianę z białek, bardzo delikatnie mieszać.Gotowe ciasto wylać do blaszki, wyrównać i piec w piekarniku 30 minut. Wyjąć lekko przestudzić.
Składniki na polewę umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, aż polewa będzie o jednolitej konsystencji. Lekko wystudzić.
Następnie polać wierzch ciasta i zatopić w polewie maliny. Odstawić do zastygnięcia.
Można podawać z gorącym sosem malinowym , z bitą śmietaną, gałką lodów. Każda wersja jest boska, wypróbowałam, posmakowałam, to jest pyszne:)
Smacznego:)