Tagliatelle to klasyczny włoski makaron w kształcie wstążek. Najczęściej podawany z różnego rodzaju sosami. Ja wybrałam tagliatelle szpinakowy, jest bardziej wartościowy, ma ładny kolor i pięknie prezentuje się na talerzu zwłaszcza z kolorowymi warzywami.
Tagliatelle z tuńczykiem z gorgonzolą to bardzo proste danie o ciekawym smaku, doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacja. Smaczne, lekkie i bardzo apetycznie wygląda. Szczerze polecam:)
Składniki
- duża puszka tuńczyka w sosie własnym
- opakowanie makaronu tagliatelle ze szpinakiem lub zwykłego
- 1 czerwona papryka
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
- 100g sera gorgonzola
- 150 ml śmietanki 30 %
- świeże zioła: oregano, bazylia lub nasze ulubione
- sól, pieprz
- olej
- tarty parmezan, opcjonalnie
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu skrapiamy oliwą i mieszamy, zostawiamy na sitku.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy rozdrobniony ser, posypujemy pieprzem , solą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera. Zestawiamy z kuchni na bok.
Paprykę obieramy kroimy w kostkę, tuńczyka wyjmujemy z puszki osączamy na sitku.
Olej 1-2 łyżki rozgrzewamy na głębokiej patelni. Wrzucamy czosnek chwilę szklimy, dodajemy paprykę i razem podsmażamy. Następnie dodajemy kawałki tuńczyka ,wszystko mieszamy i chwilę dusimy na patelni.
Na koniec wkładamy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Jeszcze parę minut dusimy, następnie całość polewamy sosem, dokładnie mieszamy i zestawiamy z kuchni. Nakładamy na płaskie duże talerze, posypujemy ziołami i opcjonalnie parmezanem. Gotowe.
Smacznego:)