Tagliatelle z tuńczykiem i gorgonzolą

Tagliatelle to klasyczny włoski makaron w kształcie wstążek. Najczęściej podawany z różnego rodzaju sosami. Ja wybrałam tagliatelle szpinakowy,  jest bardziej wartościowy, ma ładny kolor i pięknie prezentuje się  na talerzu zwłaszcza z  kolorowymi warzywami.

Tagliatelle z tuńczykiem z gorgonzolą to bardzo proste danie o ciekawym smaku, doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacja. Smaczne, lekkie i bardzo apetycznie wygląda. Szczerze polecam:)

Składniki

  • duża puszka tuńczyka w sosie własnym
  • opakowanie makaronu tagliatelle ze szpinakiem lub zwykłego
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 100g sera gorgonzola
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • świeże zioła: oregano, bazylia lub nasze ulubione
  • sól, pieprz
  • olej
  • tarty parmezan, opcjonalnie

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu skrapiamy oliwą i mieszamy, zostawiamy na sitku.

Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy rozdrobniony ser, posypujemy pieprzem , solą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera. Zestawiamy z kuchni na bok.

Paprykę obieramy kroimy w kostkę, tuńczyka wyjmujemy z puszki osączamy na sitku.

Olej 1-2 łyżki rozgrzewamy na głębokiej patelni. Wrzucamy czosnek chwilę szklimy, dodajemy paprykę i razem podsmażamy. Następnie dodajemy kawałki tuńczyka ,wszystko mieszamy i chwilę dusimy na patelni.

Na koniec wkładamy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Jeszcze parę minut dusimy, następnie całość polewamy sosem, dokładnie mieszamy i zestawiamy z kuchni. Nakładamy na płaskie duże talerze, posypujemy ziołami i opcjonalnie parmezanem. Gotowe.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.