Jesień przynosi ze sobą dużo wspaniałych pomysłów na dania z owocami i warzywami, które są charakterystyczne dla tej pory roku. Śliwki są u nas bardzo popularne. Używamy do dań mięsnych, jako dodatek do sosów, sałatek, wypiekamy rozmaite ciasta owocowe, bardzo popularne i lubiane ze śliwkami i kruszonką. 🙂 Gnocchi ze śliwkami w sosie karmelowym, u mnie w domu cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Wybieram śliwki nie co kwaskowe a te w połączeniu ze słodkim karmelem robią wrażenie. Danie bardzo smaczne, dość proste w przygotowaniu i na długo zaspokoi głód:) Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 800 g ugotowanych, zmielonych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 60 g parmezanu
- 1 jajko
- sól
Dodatkowo
- 500 g wydrążonych świeżych śliwek
- 2-3 łyżki cukru
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 gruszki, pokrojone na ćwiartki ( do dekoracji)
Sos karmelowy przepis tutaj:Sos karmelowy
Z ziemniaków i pozostałych produktów przygotować ciasto. Gdyby okazało się zbyt suche można dodać odrobinę mleka.
Śliwki wsypać do miseczki, posypać cukrem ( według uznania, w zależności jak słodkie są śliwki) wymieszać.
Z ciasta na stolnicy, desce kuchennej, formować kule wielkości moreli, spłaszczyć i na każdym placku układać śliwkę, całą lub połówkę w zależności od jej wielkości. Ponownie uformować kulę ze śliwką w środku.
Kluski wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować do ich wypłynięcia. Wyjmować na talerz, przed podaniem polać jogurtem i sosem karmelowym. Ćwiartki gruszek i połówki śliwek podgrzać na patelni w niewielkiej ilości sosu.Tak przygotowane układać po 2-3 połówki obok klusek na talerzu. Gotowe.
Smacznego:)