Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia ani specjalnych zdolności cukierniczych. Zachęcam do zrobienia z pewnością się każdemu uda:)
Składniki
Krem tofi
- 2 puszki masy kajmakowej
- kostka masła 200 g
Masa budyniowa
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kostka masła 200 g
- cukier waniliowy
Krem śmietanowy
- 1 łyżka żelatyny
- 500 ml śmietany 36%
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
- duża paczka herbatników
- tabliczka czekolady 100 g
- tortownica kwadratowa 24/24
1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozmieszane mleko z mąką cały czas mieszać, gotować do zgęstnienia. Odstawić przykryte folią spożywczą do wystygnięcia.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy kajmakowej i dalej ucierać.Tortownicę wyłożyć papierem( tylko dno) Ułożyć herbatniki następnie masę kajmakową, przykryć herbatnikami.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej i ucierać tylko do połączenia z masłem.Masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,(około 2 łyżki wody) niech namięknie. Następnie dolewamy ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na herbatniki.
Czekoladę zetrzeć posypać wierzch ciasta.
Smacznego:)