Fantastyczne danie, aromatyczne, pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Zaskoczycie tym daniem nie jedno podniebienie:)
Składniki
- 4 małe piersi z kurczaka posolone i posypane pieprzem
- 250 g pokrojonych w plasterki pieczarek
- 150 ml białego wytrawnego wina
- puszka pomidorów bez skóry
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- słoiczek zielonych oliwek wydrylowanych ( 200g )
- 1 cebula posiekana
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- kilka gałązek rozmarynu lub suszony
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka słodka
Szynkę pokroić obsmażyć chwilę na oliwie wyjąć na papierowy ręcznik. Cebulę i czosnek włóż do oleju po szynce chwilę podsmaż, następnie dodaj filety pokrojone na mniejsze kotlety. Podsmaż na złoty kolor po obu stronach. Wyjąć do miseczki i nakryć folią aluminiową aby nie stygły. Do sosu wlać wino zwiększyć ogień niech nie co wyparuje. Następnie zmniejsz ogień. Dokładamy pieczarki, przecier, pomidory i szynkę oraz 4 łyżki wody. Dusimy około 15 minut pod przykryciem. Mieszamy wszystko następnie wkładamy piersi, solimy,posypujemy pieprzem ,papryką według uznania i dusimy około 15 minut bez pokrywki. Na koniec dodać oliwki, natkę pietruszki i wymieszać. Podajemy z bagietką ,ryżem lub samodzielnie.
Smacznego:)