Babka majonezowa to wyjątkowo smaczne ciasto czekoladowe. Może postać nie co dłużej, zachowuje swoją świeżość przez kilka dni , jak się uchowa:) U mnie bardzo szybko zniknęła. Polewa czekoladowa z mleka skondensowanego i kakao dopełnia całości. Zbliżają się Święta Wielkanocne, babka może być ciekawą propozycją na świąteczny stół. Zapraszam do przepisu.
Składniki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
- 3/4 szklanki majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1/2 – 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżki kakao
- kolorowa posypka
- jajka czekoladowe
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Mąki, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy wlać majonez, wsypać mąkę i całość wymieszać.
Formę na babkę dokładnie wysmarować i posypać bułką tartą. Wylać ciasto, wyrównać wstawić do piekarnika na około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed końcem pieczenia. Wyjąć wystudzić.
Mleko skondensowane wlać do rondelka, dodać kakao ciągle mieszając, podgrzać masę. Kiedy składniki się połączą i masa będzie gładka i lśniąca polać wystudzoną babkę. Wierzch udekorować posypką. Gotowe.
Smacznego:)