Budyń z jabłek to bardzo prosty deser, który poprawi nam humor podczas trudnych dni. Jabłka wzbogacone aromatem cynamonu a polewa czekoladowa udekorowana kleksami bitej śmietany, tartą czekoladą i kawałkami jabłek . Wszystko wygląda bardzo apetycznie. Dorosłym i dzieciom taki deser z pewnością przypadnie do gustu. Szczerze polecam:)
Składniki
- 4 jabłka, obrane
- sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 300 ml kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka tartej czekolady
- kilka plasterków nie obranego jabłka do dekoracji
Obrane jabłka pokroić w kostkę. Wsypać do rondelka, wlać 150 ml wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Chwilę gotować , jabłka lekko zaczną się rozpadać. Rozprowadzić mąkę w 100 ml wody lub soku jabłkowego i dodać do jabłek. Podgrzewać około 5 minut cały czas mieszając.Przełożyć do pucharków i wystudzić.
Do rondelka wlać 50 ml kremówki, wsypać połamaną czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko wystudzić, polać jabłka i schłodzić.
Resztę kremówki ubić z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną udekorować wierzch deseru. Posypać tartą czekoladą i włożyć po kilka plasterków jabłek. Jeszcze na chwilę do lodówki i gotowe.
Smacznego:)