Zraziki z ryżem w sosie śmietanowym, to dość szybkie i proste danie ale wyjątkowo smaczne. Przygotowałam je z mięsa mielonego, z szynki. Jako dodatek mogą być kluski śląskie, ziemniaki itp . U mnie kluski śląskie prawdziwe, tak określa to mój mąż, który jest Ślązakiem. Czyli jakie, Ja mówię na nie żelazne i chyba większość takie zna.
Tak czy siak, dodatek to kwestia uznania. W związku z nadzwyczajną sytuacją obiad był łączony, mąż robił kluski swoim sposobem a Ja zraziki. Polecam takie duety w dobie epidemii, zapraszam do przepisu i życzę miłego gotoooooooowania:))
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z szynki lub innego
- 80 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula , drobno posiekana
- 1 szklanka rosołu z kostki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- olej
- mąka pszenna do panierowania
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml śmietany 18%
Masło rozgrzać, wrzucić cebulę, zeszklić , wystudzić. Dodać do mięsa cebulę, ryż , jajko, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę.
Formować płaskie zrazy, obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z każdej strony na rumiano. Podlać rosołem z kostki i dusić około 5 minut pod przykryciem. Kilka łyżek rosołu ze zrazów przełożyć do miseczki, wlać śmietanę, sok z cytryny i wymieszać. Wlać do zrazów i dusić kolejne 5 minut mieszając co jakiś czas.
Podawać z buraczkami, kluskami lub dowolnymi dodatkami.
Smacznego:)