Pulpety z ryżem w śmietanie

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i sycący obiad, to pulpety z mięsa mielonego z ryżem w sosie śmietanowym są idealnym wyborem. Ten tradycyjny polski przepis zachwyci nie tylko miłośników klasycznych dań, ale również tych, którzy cenią sobie lekkość i delikatność smaku.
 Pulpety będą pyszne i miękkie, a sos śmietanowy nada im wyjątkowego smaku. Spróbuj tego przepisu już dziś i rozkoszuj się niezwykłym połączeniem mięsa, ryżu i aromatycznego sosu!

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub innego
  • 80 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula , drobno posiekana
  • 1 szklanka rosołu z kostki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • olej
  • mąka pszenna do panierowania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany 18%

Masło rozgrzać, wrzucić cebulę, zeszklić , wystudzić. Dodać do mięsa cebulę, ryż , jajko, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę.

Formować pulpety, obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z każdej strony na rumiano. Podlać rosołem z kostki i dusić około 5 minut pod przykryciem. Kilka łyżek rosołu ze zrazów przełożyć do miseczki, wlać śmietanę, sok z cytryny i wymieszać. Wlać do pulpetów i dusić kolejne 5 minut mieszając co jakiś czas.

Podawać z buraczkami, kluskami lub dowolnymi dodatkami.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *