Aksamitny deser

Aksamitny deser czekoladowy z borówkami, to iście królewski przysmak. Chyba nie uda się przejść obok niego obojętnie. Na pozór wygląda bardzo skromnie, po za szczytem zrobionym z borówek, nic specjalnie go nie wyróżnia.

Ale to tylko złudzenie, proszę mi zaufać:) Po włożeniu łyżeczki do środka naszym oczom ukazuje się płynna czekolada a kiedy ją posmakujemy, opadamy niemalże omdleni. To jest rozkosz dla podniebienia. Zachęcam, zapraszam, dosłownie niebo w gębie:))

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kostka prawdziwego masła
  • 50 g dobrej mąki pszennej, przesianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • świeże owoce, borówki mogą być  maliny

W dużym garnku zagotować wodę, na nim ustawić mniejszy rondelek. Włożyć rozdrobnioną czekoladę i pokrojone masło. Podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia, wystudzić.

Jajka ubić na sztywno z cukrem. Następnie wolno wlewać czekoladę z masłem, powoli mieszając. Na koniec porcjami, dosypywać mąkę i mieszać ręcznie.

Ciasto przelać do żaroodpornych miseczek, foremek , przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 2 h.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wyjąć deser z zamrażarki, pozostawić na 5 min w temp pokojowej, następnie wstawić do piekarnika i zapiekać 18 minut. Podawać gorący, nie wyjmować z pojemników, foremek, udekorować świeżymi owocami.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *