Pulpety z pora i kaszy jaglanej

Pulpety z pora i kaszy jaglanej, prawda że brzmi dość tajemniczo? Z ciekawości, również zaczęłam czytać przepis i postanowiłam skorzystać trochę zmodyfikowałam. Co wyszło, moje dzieci to bardzo dobre testery, wiele już jadły i zazwyczaj jak nie dobre, nie jedzą i wydają werdykt bez ściemniania. Pulpety zostały ocenione jako pyszne, nietypowe ale warte zainteresowania:) Zapraszam więc do przepisu.

Składniki

  • 2 pory
  • marchewka, pietruszka
  • 1/2 czerwonej świeżej papryki
  • 2 ząbki
  • 50 g groszku konserwowanego
  • 400 g kaszy jaglanej, ugotowanej
  • mielona kolendra łyżka
  • łyżeczka rozmarynu suszonego lub świeżego
  • 40 g suszonych grzybów
  • sól, pieprz

Sos

  • 4 świeże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 10 g suszonej papryki
  • 100 g płatków migdałowych
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 30 g płatków owsianych
  • 200 g bulionu z suszonych grzybów
  • oliwa

Grzyby zalać wodą , odstawić na 1 h. Po tym czasie grzyby i warzywa ( marchew, pietruszkę )ugotować w wodzie z dodatkiem soli  , około 30 minut. Wywar odlać do miski, grzyby i warzywa odłożyć.  Kaszę przelać wodą, zalać bulionem grzybowym( 200 ml zostawić do sosu) w proporcji : 1 porcja kaszy na 2 porcje płynu i gotować 10 minut.

Czosnek posiekać, pora pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić czosnek, wrzucić pora i paprykę, poddusić.

Kaszę, grzyby, warzywa, czosnek , paprykę, pora, groszek, przyprawy, włożyć do miksera, zmielić. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gdyby masa była za gęsta dolać trochę grzybowego bulionu.

Piekarnik rozgrzać na 160 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować pulpety układać na blaszce i piec około 30 minut.

W tym czasie na patelni zrumienić płatki i migdały, dodać pokrojone pomidory i posiekany czosnek, zrumienić. Przełożyć do miksera, dodać suszoną paprykę, oliwę, zmiksować. Wlać bulion grzybowy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Pulpeciki podawać polane gorącym sosem i posypane migdałami.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *