Pulpety z pora i kaszy jaglanej, prawda że brzmi dość tajemniczo? Z ciekawości, również zaczęłam czytać przepis i postanowiłam skorzystać trochę zmodyfikowałam. Co wyszło, moje dzieci to bardzo dobre testery, wiele już jadły i zazwyczaj jak nie dobre, nie jedzą i wydają werdykt bez ściemniania. Pulpety zostały ocenione jako pyszne, nietypowe ale warte zainteresowania:) Zapraszam więc do przepisu.
Składniki
- 2 pory
- marchewka, pietruszka
- 1/2 czerwonej świeżej papryki
- 2 ząbki
- 50 g groszku konserwowanego
- 400 g kaszy jaglanej, ugotowanej
- mielona kolendra łyżka
- łyżeczka rozmarynu suszonego lub świeżego
- 40 g suszonych grzybów
- sól, pieprz
Sos
- 4 świeże pomidory, pokrojone w kostkę
- 10 g suszonej papryki
- 100 g płatków migdałowych
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 30 g płatków owsianych
- 200 g bulionu z suszonych grzybów
- oliwa
Grzyby zalać wodą , odstawić na 1 h. Po tym czasie grzyby i warzywa ( marchew, pietruszkę )ugotować w wodzie z dodatkiem soli , około 30 minut. Wywar odlać do miski, grzyby i warzywa odłożyć. Kaszę przelać wodą, zalać bulionem grzybowym( 200 ml zostawić do sosu) w proporcji : 1 porcja kaszy na 2 porcje płynu i gotować 10 minut.
Czosnek posiekać, pora pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić czosnek, wrzucić pora i paprykę, poddusić.
Kaszę, grzyby, warzywa, czosnek , paprykę, pora, groszek, przyprawy, włożyć do miksera, zmielić. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gdyby masa była za gęsta dolać trochę grzybowego bulionu.
Piekarnik rozgrzać na 160 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować pulpety układać na blaszce i piec około 30 minut.
W tym czasie na patelni zrumienić płatki i migdały, dodać pokrojone pomidory i posiekany czosnek, zrumienić. Przełożyć do miksera, dodać suszoną paprykę, oliwę, zmiksować. Wlać bulion grzybowy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Pulpeciki podawać polane gorącym sosem i posypane migdałami.
Smacznego:)