Pasta z avokado

Pasta z avokado to doskonały dodatek do pieczywa. Avokado to bardzo ciekawy owoc , kształtem przypominającym gruszkę. Można go wykorzystywać  jako zdrowy dodatek do wielu dań. Jest owocem dość kalorycznym, zawiera sporą ilość  kwasów  omega 3, potasu, kwasu foliowego, błonnika i wielu innych.

Jak widać jest to wspaniały owoc o wielu walorach smakowych i zdrowotnych. Można wyczarować apetyczne dania  z jego wykorzystaniem . A dzisiaj zapraszam na pastę z avokado:)

  • 2 dojrzałe owoce avokado
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól,
  • szczypta chili
  • mielona papryka słodka

Owoce umyć, przekroić na połówki. Łyżeczką wydrążyć pestki, miąższ wyjąć do miseczki i dokładnie ugnieść widelcem. Czosnek obrać, przecisnąć, dodać do  miąższu avokado. Dodać pozostałe składniki, doprawić według własnego smaku., wymieszać na jednolitą pastę. Podawać z pieczywem lub świeżą chrupiącą bułeczką. To jest pyszne:))

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *