Pasta z avokado to doskonały dodatek do pieczywa. Avokado to bardzo ciekawy owoc , kształtem przypominającym gruszkę. Można go wykorzystywać jako zdrowy dodatek do wielu dań. Jest owocem dość kalorycznym, zawiera sporą ilość kwasów omega 3, potasu, kwasu foliowego, błonnika i wielu innych.
Jak widać jest to wspaniały owoc o wielu walorach smakowych i zdrowotnych. Można wyczarować apetyczne dania z jego wykorzystaniem . A dzisiaj zapraszam na pastę z avokado:)
- 2 dojrzałe owoce avokado
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz, sól,
- szczypta chili
- mielona papryka słodka
Owoce umyć, przekroić na połówki. Łyżeczką wydrążyć pestki, miąższ wyjąć do miseczki i dokładnie ugnieść widelcem. Czosnek obrać, przecisnąć, dodać do miąższu avokado. Dodać pozostałe składniki, doprawić według własnego smaku., wymieszać na jednolitą pastę. Podawać z pieczywem lub świeżą chrupiącą bułeczką. To jest pyszne:))
Smacznego:)