Pączki z jabłek

 

 

Nie konwencjonalny deser, bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu, naprawdę warto spróbować, daję słowo nie jeden raz go zrobicie:))

Składniki

  • 8 średnich jabłek obranych
  • konfitura dowolna( maliny,porzeczki,owoce leśne itp)
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania
  • cynamon
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie rum

Piekarnik nagrzać na 150 stopni ,włożyć jabłka na ok 10 minut niech trochę obeschną. Wyjąć, wydrążyć, do każdego włożyć konfiturę. Jajka roztrzepać, bułkę wymieszać z cukrem. Olej rozgrzać w rondlu tyle aby każde jabłko do połowy się mogło zanurzyć jak pączek. Nadziewać jabłka na widelec, do góry otworem z konfiturą, maczać dokładnie w jajku następnie do naczynia z bułką i dokładnie go ręką posypać i wkładać na gorący olej.  Smażyć do zrumienienia z każdej strony. Wykładać na talerz i gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać gorące z gorącą konfiturą lub bitą śmietaną lub solo:)

Opcjonalnie jabłka przed zamaczaniem w jajku można skropić rumem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *