Nie konwencjonalny deser, bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu, naprawdę warto spróbować, daję słowo nie jeden raz go zrobicie:))
Składniki
- 8 średnich jabłek obranych
- konfitura dowolna( maliny,porzeczki,owoce leśne itp)
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- cukier puder do posypania
- cynamon
- olej do smażenia
- opcjonalnie rum
Piekarnik nagrzać na 150 stopni ,włożyć jabłka na ok 10 minut niech trochę obeschną. Wyjąć, wydrążyć, do każdego włożyć konfiturę. Jajka roztrzepać, bułkę wymieszać z cukrem. Olej rozgrzać w rondlu tyle aby każde jabłko do połowy się mogło zanurzyć jak pączek. Nadziewać jabłka na widelec, do góry otworem z konfiturą, maczać dokładnie w jajku następnie do naczynia z bułką i dokładnie go ręką posypać i wkładać na gorący olej. Smażyć do zrumienienia z każdej strony. Wykładać na talerz i gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podawać gorące z gorącą konfiturą lub bitą śmietaną lub solo:)
Opcjonalnie jabłka przed zamaczaniem w jajku można skropić rumem.
Smacznego:)