Murzynek w wersji na bogato. Płatki migdałów, polewa i śliwki ,opcjonalnie nasączenie ponczem ze śliwowicą,wszystko to sprawia, że zwykły murzynek jest niezwykle smaczny, wyśmienity. Wyrasta duży i pulchny i bardzo prosty w przygotowaniu:)
Składniki
- 350 g cukru
- 600 g mąki pszennej przesianej
- 350 ml mleka
- 300 ml oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego, jagodowego, śliwkowego( do wyboru)
- 3 łyżeczki cynamonu
- 4łyżki kakao
- mała torebka płatków migdałowych
- kilka śliwek
Polewa
- 1/4 kostki masła
- 3-4 łyżki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
Opcjonalnie
Poncz
- 1/2 szklanki herbaty
- 1/4 szklanki śliwowicy
Wszystkie składniki ciasta, oprócz płatków migdałowych, zmiksować. Blaszkę 25/30 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, na wierzchu ułożyć połówki śliwek bez pestek. Posypać płatkami migdałów i wstawić na 1 h do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, góra, dół. Upieczone wyjąć ,wystudzić. Do grubej strzykawki (można kupić w aptece)naciągnąć poncz ,nakłuwać ciasto od góry ( najlepiej obok śliwek), nasączyć go w różnych miejscach. Jak zrobimy to gęściej tym będzie bardziej nasączone. Można też z tej opcji zrezygnować.
Składniki polewy włożyć do rondelka cały czas mieszając zagotować.Następnie polać ciasto robiąc nierówne zygzaki. Gotowe
Smacznego:)