Świetny deser,zupełnie nie czuć ziemniaków. Moje dziecko określiło je jako pieczoną bułeczkę:) Smakują obłędnie
Składniki
- 500 g surowych ziemniaków startych na małych oczkach
- 500 g mąki pszennej
- 5 dkg drożdży
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dowolna konfitura
- cukier puder do posypania
Mleko podgrzać rozrobić w nim drożdże z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać starte ziemniaki, ubite jajka i wyrośnięte drożdże. Dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Olej rozgrzać na głębszej patelni, nakładać łyżką ciasto i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Na wolnym ogniu aby się nie przypalały. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym. Posypać cukrem pudrem dodać konfiturę i podawać.
Smacznego:)