Omlet z mascarpone i cebulą

Czy wiesz, że omlet to idealne danie na szybkie, zdrowe i smaczne śniadanie? Dziś chcę podzielić się z Tobą przepisem na omlet z czerwoną smażoną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i serkiem mascarpone, które nada mu wyjątkowego smaku i konsystencji.

Ten omlet z czerwoną smażoną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i serkiem mascarpone to pyszny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Spróbuj go sam i delektuj się wyjątkowym połączeniem smaków!

Składniki:

  • 1 czerwona cebula, posiekana, dodatkowo połówka pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1,5 łyżki miodu
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 25 g parmezanu, tartego
  • 100 g serka mascarpone
  • sól, pieprz mielony
  • oliwa z oliwek

Posiekaną cebulę zeszklij  na patelni razem z czosnkiem, dodaj sól, pieprz oraz miód. Smaż na małym ogniu około 15 minut, patelnię zdejmij z ognia.

Natkę pietruszki posiekaj, w misce wymieszaj jajka z serem i dodaj połowę natki pietruszki. Na rozgrzaną patelnię  wylej połowę jajek, następnie posyp cebulą. Smaż do momentu ścięcia się jajek. Wyjmij na talerz.

Serek mascarpone wymieszaj z solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Rozłożony omlet posmaruj serkiem i złóż na pół, posyp natką pietruszki i piórkami cebuli.

Możesz również omlet złożyć na pół, na wierzchu posmarować serkiem mascarpone, posypać cebulą oraz natką pietruszki.

Trzecia wersja na bogato: środek posmarować serkiem, posypać natką pietruszki, mogą być inne zioła, złożyć na pół, wierzch posmarować serkiem i posypać piórkami cebuli.

Dodatkowo możesz także podać go z ulubionym sosem lub surówką.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *