Czy wiesz, że omlet to idealne danie na szybkie, zdrowe i smaczne śniadanie? Dziś chcę podzielić się z Tobą przepisem na omlet z czerwoną smażoną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i serkiem mascarpone, które nada mu wyjątkowego smaku i konsystencji.
Ten omlet z czerwoną smażoną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i serkiem mascarpone to pyszny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Spróbuj go sam i delektuj się wyjątkowym połączeniem smaków!
Składniki:
- 1 czerwona cebula, posiekana, dodatkowo połówka pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1,5 łyżki miodu
- pęczek natki pietruszki
- 4 jajka
- 25 g parmezanu, tartego
- 100 g serka mascarpone
- sól, pieprz mielony
- oliwa z oliwek
Posiekaną cebulę zeszklij na patelni razem z czosnkiem, dodaj sól, pieprz oraz miód. Smaż na małym ogniu około 15 minut, patelnię zdejmij z ognia.
Natkę pietruszki posiekaj, w misce wymieszaj jajka z serem i dodaj połowę natki pietruszki. Na rozgrzaną patelnię wylej połowę jajek, następnie posyp cebulą. Smaż do momentu ścięcia się jajek. Wyjmij na talerz.
Serek mascarpone wymieszaj z solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy. Rozłożony omlet posmaruj serkiem i złóż na pół, posyp natką pietruszki i piórkami cebuli.
Możesz również omlet złożyć na pół, na wierzchu posmarować serkiem mascarpone, posypać cebulą oraz natką pietruszki.
Trzecia wersja na bogato: środek posmarować serkiem, posypać natką pietruszki, mogą być inne zioła, złożyć na pół, wierzch posmarować serkiem i posypać piórkami cebuli.
Dodatkowo możesz także podać go z ulubionym sosem lub surówką.
Smacznego:)