Żeberka paski to jedno z ulubionych dań mięsnych wielu osób. Ich soczystość i intensywny smak sprawiają, że trudno im się oprzeć. Dzisiaj podpowiem Wam, jak przyrządzić żeberka paski pieczone z dodatkiem aromatycznych pomarańczy.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych, paski
- 2 pomarańcze
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki dżemu morelowego
- łyżka musztardy
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- tabasco
- sól, pieprz
Żeberka pokroić na paski, natrzeć solą i pieprzem. Z pomarańczy wykroić miąższ i pokroić w kostkę. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem, mąką ziemniaczaną, tabasco( do smaku), sosem sojowym, musztardą, dżemem morelowym i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać miąższ pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać. Żeberka posmarować marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 h. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć mięso, przykryć i zapiekać 30 minut. Następnie żeberka przewrócić na drugą stronę i ponownie piec 30 minut, bez przykrycia.
Pieczone żeberka paski podajemy na gorąco, najlepiej z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego!