Żeberka w pomarańczach

Żeberka paski to jedno z ulubionych dań mięsnych wielu osób. Ich soczystość i intensywny smak sprawiają, że trudno im się oprzeć. Dzisiaj podpowiem Wam, jak przyrządzić żeberka paski pieczone z dodatkiem aromatycznych pomarańczy.

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych, paski
  • 2 pomarańcze
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • tabasco
  • sól, pieprz

Żeberka pokroić na paski, natrzeć solą i pieprzem. Z pomarańczy wykroić miąższ i pokroić w kostkę. Sok z pomarańczy wymieszać z miodem, mąką ziemniaczaną, tabasco( do smaku), sosem sojowym, musztardą, dżemem morelowym i przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać miąższ pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać. Żeberka posmarować marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 h. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć mięso, przykryć i zapiekać 30 minut. Następnie żeberka przewrócić na drugą stronę i ponownie piec 30 minut, bez przykrycia.

Pieczone żeberka paski  podajemy na gorąco, najlepiej z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *