23.02.2018
Najłatwiejszy i najbardziej znany sposób na pieczenie chleba to ten z drożdżami, bo ciasto rośnie łatwo. Jednak ze stratą cukru rodzimego, który jest w mące. Drożdże żywią się tym cukrem i wytwarzają gazy, które to ciasto spulchniają. Są jeszcze inne metody na ciasto między innymi taki z sodą. Sztuka dobrego wykonania chleba polega na odpowiednim spulchnieniu i upieczeniu. Mój przepis pochodzi z książki z 1929 r
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej razowej
- 1 l serwatki,maślanki,kwaśnego mleka
- 2,5 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 500g mąki żytniej pytlowej (jasnej inaczej typ 720)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
Mąkę razową, sól, i płynne składniki wymieszać ze sobą( Ja na początek dałam połowę maślanki i w razie potrzeby dolewałam. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani za gęste. Jeżeli jest za rzadkie dosypujemy mąki pytlowej . Sodę mieszamy w odrobinie ciepłej wody i dolewamy do reszty. Ciasto elastyczne trochę rzadsze jak na pierogi. Dobrze wyrobić, ręcznie lub w mikserze z końcówką do chleba, aby dobrze napowietrzyć, będzie pulchne po wypieczeniu. Upiec w podłużnej foremce bądź wedle życzenia. Pieczemy około 1,5h,w 180 stopni.