Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym

 

Pierś kurczaka to popularne mięso, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z ciekawszych pomysłów jest przygotowanie go w sosie pomarańczowym. To danie, które zachwyci zarówno smakoszy kurczaka, jak i fanów owocowych dodatków.

Pierś kurczaka w sosie pomarańczowym to propozycja dla osób, które lubią połączenie słodkiego i wytrawnego smaku. Dzięki naturalnym składnikom i prostemu sposobowi przygotowania, jest to danie, które można przyrządzić w szybki i łatwy sposób. Spróbujcie sami i delektujcie się wyjątkowym smakiem!

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • ząbek czosnku
  • 2cm imbiru świeżego
  • olej do smażenia

Sos:

  • 200 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • szczypta pieprzu białego i chilli

Dodatki:

ryż,ugotowane różyczki brokuła

Wstawić do ugotowania ryż i brokuły.  Składniki sosu wymieszać ze sobą. Czosnek i imbir rozdrobnić, piersi posolić. Jeżeli grube przeciąć przez środek na cieńsze 2 kotlety. Kotlety obtoczyć w jajku i mące. Na patelni rozgrzać olej dodać imbir i czosnek chwilę zeszklić, nie za mocno. Następnie włożyć kotlety chwilę podsmażyć na wolnym ogniu ok 5 min. Polać wszystko sosem i na wolnym ogniu gotować pod przykryciem aż sos delikatnie zgęstnieje. Obracać pierś aby była obtoczona cała w sosie. Podawać z ryżem i brokułami.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *