23.02.2018
Jeżeli zależy Wam na szybkim i efektownym obiedzie polecam ten przepis. Delikatne mięso w aromatycznym sosie i do tego pięknie na talerzu wygląda.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- ząbek czosnku
- 2cm imbiru świeżego
- olej do smażenia
Sos:
- 200 ml świeżego soku z pomarańczy
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka octu ryżowego
- szczypta pieprzu białego i chilli
Dodatki:
ryż,ugotowane różyczki brokuła
Wstawić do ugotowania ryż i brokuły. Składniki sosu wymieszać ze sobą. Czosnek i imbir rozdrobnić, piersi posolić. Jeżeli grube przeciąć przez środek na cieńsze 2 kotlety. Kotlety obtoczyć w jajku i mące. Na patelni rozgrzać olej dodać imbir i czosnek chwilę zeszklić, nie za mocno. Następnie włożyć kotlety chwilę podsmażyć na wolnym ogniu ok 5 min. Polać wszystko sosem i na wolnym ogniu gotować pod przykryciem aż sos delikatnie zgęstnieje. Obracać pierś aby była obtoczona cała w sosie. Podawać z ryżem i brokułami.