Pierś kurczaka to popularne mięso, które można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z ciekawszych pomysłów jest przygotowanie go w sosie pomarańczowym. To danie, które zachwyci zarówno smakoszy kurczaka, jak i fanów owocowych dodatków.
Pierś kurczaka w sosie pomarańczowym to propozycja dla osób, które lubią połączenie słodkiego i wytrawnego smaku. Dzięki naturalnym składnikom i prostemu sposobowi przygotowania, jest to danie, które można przyrządzić w szybki i łatwy sposób. Spróbujcie sami i delektujcie się wyjątkowym smakiem!
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- ząbek czosnku
- 2cm imbiru świeżego
- olej do smażenia
Sos:
- 200 ml świeżego soku z pomarańczy
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka octu ryżowego
- szczypta pieprzu białego i chilli
Dodatki:
ryż,ugotowane różyczki brokuła
Wstawić do ugotowania ryż i brokuły. Składniki sosu wymieszać ze sobą. Czosnek i imbir rozdrobnić, piersi posolić. Jeżeli grube przeciąć przez środek na cieńsze 2 kotlety. Kotlety obtoczyć w jajku i mące. Na patelni rozgrzać olej dodać imbir i czosnek chwilę zeszklić, nie za mocno. Następnie włożyć kotlety chwilę podsmażyć na wolnym ogniu ok 5 min. Polać wszystko sosem i na wolnym ogniu gotować pod przykryciem aż sos delikatnie zgęstnieje. Obracać pierś aby była obtoczona cała w sosie. Podawać z ryżem i brokułami.