Kolorowa rolada

 

 

24.02.2018

Witam wszystkich:)

Dzisiaj wyjątkowo zimowo za oknem, moja propozycja na tę zimową aurę dla poprawienia nastroju, to kolorowa rolada. Początek roku to w mojej najbliższej rodzinie sporo imprez urodzinowych, w związku z tym pojawiają się częściej  różnego rodzaju słodkości. Rolada przygotowana również na przyjęcie urodzinowe z małymi serduszkami z galaretki, aby podkreślić jej szczególne przeznaczenie. Można ją dekorować w sposób dowolny wedle uznania. A teraz przepis na tę słodkość:))

Składniki:

ciasto:

  • 6 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki krupczatki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

krem:

  • 1 mała śmietana kremówka
  • 1 mały serek mascarpone
  • 1 fix do śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka czerwona

Galaretki, każdą oddzielnie rozpuścić wcześniej każdą w 1,5 szklanki wrzątku w płaskim naczyniu. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wymieszać razem z proszkiem i kakao. Do miski z białkami dosypywać po trochu sypkie produkty i delikatnie mieszać aby białka nie opadały.Ciasto rozsmarować cienko na blaszce płaskiej ( Ja to robię na tej z piekarnika,  ciasto rozkładam na ok 3/4 powierzchni blaszki). Koniecznie wyłożyć ją wcześniej papierem. Piec ok 20 min. Ściereczkę posypać cukrem i upieczone ciasto wyłożyć papierem go góry na ścierkę. Zdjąć delikatnie papier i roladę zrolować ze ściereczką, odłożyć do wystudzenia, nawet do drugiego dnia może tak leżeć.

Krem

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek wymieszać. Foremką  wyciąć z galaretki serduszka kilka, resztę pokroić w kostkę ( zieloną ,czerwoną). Roladę rozłożyć posmarować kremem( zostawić trochę do dekoracji), posypać galaretką(zostawić trochę do dekoracji) zrolować od krótszego boku. Ułożyć złożeniem do dołu na półmisku. Wierzch posmarować kremem, widelcem zrobić wzorek, obłożyć serduszkami i posypać galaretką. Do lodówki na ok 2 h.

Smacznego:))

 

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.