Kolorowa rolada

 

Jeśli szukasz deseru, który zaskoczy Twoich gości i dostarczy im niezapomnianych doznań smakowych, to rolada biszkoptowa z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i kolorowymi owocami, jest właśnie dla Ciebie.Ta rolada biszkoptowa z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki:

ciasto:

  • 6 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki krupczatki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

krem:

  • 1 mała śmietana kremówka
  • 1 mały serek mascarpone
  • 1 fix do śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo

  • świeże owoce do dekoracji

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wymieszać razem z proszkiem i kakao. Do miski z białkami dosypywać po trochu sypkie produkty i delikatnie mieszać aby białka nie opadały.Ciasto rozsmarować cienko na blaszce płaskiej ( Ja to robię na tej z piekarnika,  ciasto rozkładam na ok 3/4 powierzchni blaszki). Koniecznie wyłożyć ją wcześniej papierem. Piec ok 20 min. Ściereczkę posypać cukrem i upieczone ciasto wyłożyć papierem go góry na ścierkę. Zdjąć delikatnie papier i roladę zrolować ze ściereczką, odłożyć do wystudzenia, nawet do drugiego dnia może tak leżeć.

Krem

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek wymieszać.  Roladę rozłożyć posmarować kremem, zrolować od krótszego boku. Ułożyć złożeniem do dołu na półmisku. Wierzch posypać obficie cukrem pudrem, udekorować świeżymi owocami. Odstawić do lodówki najlepiej na noc.

Smacznego:))

 

 

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *