Kiszone buraki to pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Są bogate w witaminy, minerały i błonnik, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety. Aby cieszyć się smakiem kiszonych buraków przez cały rok, warto nauczyć się, jak przygotować je samodzielnie w domu.
Kiszone buraki posiadają niski indeks glikemiczny, zatem mogą je jeść diabetycy. Co można z nich zrobić: barszcz wigilijny, barszcz A La ukraiński, buraczkowy bigos, sałatkę śledziową itp
Składniki:
- 2 kg buraków czerwonych, najlepiej tych długich
- ząbki czosnku
- suszone płatki chilli
- suszony koper
- ziarna ziela angielskiego
- liście laurowe
Zalewa: 1 l ciepłej wody, łyżka soli
Buraki obieramy, kroimy na plastry, układamy w słoikach lub kamionkach. Na każdy słoik 4 ząbki czosnku, 2 liście, 5 ziaren ziela, duża szczypta chilli, łyżeczka kopru. Zalewamy letnią, słoną wodą, zakręcamy odstawiamy do lodówki lub inne chłodne, ciemne miejsce. Są gotowe po 5-10 dniach zależy od temperatury.
Na początku będą fermentować, pojawi się piana. Podglądać, mieszać łyżką i zbierać jej nadmiar. Niektórzy zalecają dolać łyżkę soku z kiszonej kapusty lub ogórków. Dla wzbogacenia smaku można dodać cebulę i jabłko winne w plasterkach.