Święta to czas, kiedy gromadzimy się wokół stołu z najbliższymi i celebrujemy wspólnie. Warto zadbać o wyjątkowe dania, które będą zachwycać naszych gości. Jednym z takich przysmaków są filety śledziowe z imbirem.
Filety śledziowe z imbirem to połączenie wyrazistego smaku śledzi z lekko pikantnym imbirem. Taka kompozycja idealnie smakuje w towarzystwie świątecznych dań
Składniki:
- 50 dkg grubych mięsistych filetów śledzia
- 3 cebule, pokrojone w piórka
- cytryna
- słoiczek marynowanego imbiru
- liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Zalewa
- 200-250 oleju
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
Śledzie namoczyć w mleku na całą noc. W słoikach układamy naprzemiennie: śledzia, cebulę wymieszaną z sokiem cytryny, imbir i tak do końca słoika. Między warstwy liście oraz ziele dorzucamy.
Olej mieszamy z miodem i sosem sojowym, zalewamy słoik i na noc do lodówki. Warto potrzymać kilka dni aby smaki się przegryzły.
Smacznego:)