Imbirowe śledzie

Święta to czas, kiedy gromadzimy się wokół stołu z najbliższymi i celebrujemy wspólnie. Warto zadbać o wyjątkowe dania, które będą zachwycać naszych gości. Jednym z takich przysmaków są filety śledziowe z imbirem.

Filety śledziowe z imbirem to połączenie wyrazistego smaku śledzi z lekko pikantnym imbirem. Taka kompozycja idealnie smakuje w towarzystwie świątecznych dań

Składniki:

  • 50 dkg grubych mięsistych filetów śledzia
  • 3 cebule, pokrojone w piórka
  • cytryna
  • słoiczek marynowanego imbiru
  • liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Zalewa

  • 200-250 oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu

Śledzie namoczyć w mleku na całą noc. W słoikach układamy naprzemiennie: śledzia, cebulę wymieszaną z sokiem cytryny, imbir i tak do końca słoika. Między warstwy liście oraz ziele dorzucamy.

Olej mieszamy z miodem i sosem sojowym, zalewamy słoik i na noc do lodówki. Warto potrzymać kilka dni aby smaki się przegryzły.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *